blogg

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Finans Norge blogger:

Tom Staavi

Informasjonsdirektør i Finans Norge

Tom Staavi. Foto.

Handlingsregelen for dummies

For de av oss som trenger en enkel forklaring på sammenhengen mellom oljepengebruken i statsbudsjettet, oljefondet og handlingsregelen, oppdaterer jeg min gamle slager. 

Bankenes rentemargin og forbrukernes oppgave

Å lage ett tall som uttrykker bankenes rentemargin, er vanskelig. Lånerenten varierer fra kunde til kunde, og innlånskostnaden til bankene er sammensatt og varierer fra bank til bank. Dette bør bekymre forbrukerne lite. Deres viktigste oppgave er å sørge for enda hardere konkurranse mellom banker.

Ikke en svarteliste

Etter DNs oppslag i helgen, kan man få inntrykket av at bankene opererer med hemmelige svartelister som påfører helt tilfeldige mennesker store problemer. Dette er feil. Politikerne har vedtatt lover som pålegger finansnæringen i hele verden å følge ekstra...

DNs forside 18. august 2018 om svarteliste. Faksimile.

Forbrukerrådet jukser med tall

Når Forbrukerrådet skal presentere forbrukerklagestatistikk, manipulerer de tallene for å stille noen bransjer, som Forbrukerrådet har valgt ut som ekstra ille, i et dårlig lys. De forleder til og med sin egen minister, barne- og likestillingsminster Linda Hofstad Helleland, som kommenterer tallene på sviktende grunnlag. 

Til London for å prate ned boliglånsrenten din

Handelskrig, Brexit og en gryende renteoppgang. Det er bakteppet når en samlet norsk finansnæring, finansminister Siv Jensen, sentralbanksjef Øystein Olsen og finanstilsynssjef Morten Baltzersen møter over 100 analytikere og pengeforvaltere fra hele verden ...

London i sol. Foto.
Foto: Shutterstock.