Opplæring og bruk av DBS

Her finner du de mest kjente spørsmål og svar knyttet til DBS.

Tips: Dersom du trykker på Ctrl + F får du opp et søkefelt oppe til venstre i nettleseren din, og kan der legge inn ord eller uttrykk som kanskje kan hjelpe deg å finne det du lurer på.

NB! Under utvikling!

Spørsmål Svar
Jeg får ikke logget meg på DBS - hva gjør jeg?
Du kan benytte knappen "Glemt brukernavn/ passord", og der legge inn ditt brukernavn for å sende deg selv et oppstartspassord på e-post.
Skjermbildet mitt mangler felter, eller felter er usynlige.
Det er viktig at du har riktig skjermoppløsning for å kunne se skjermbildene i DBS korrekt.
Minimumskravet for oppløsning er 1280x1024. Anbefalt oppløsning er 1920x1080 (full HD), eller 1920x1200. Husk også at innstillingene må være satt  på 100% zoom.

Hvordan bestiller jeg Brukerident i nye DBS?

Brukerident til DBS kan bestilles via Bilskadekontorets hjemmeside.

Brukerident forutsetter gjennomført DBS-kurs på Jaren, alternativt at et forsikringsselskap godkjenner deg som bruker. Ta kontakt med Bilskadekontoret for mer informasjon.

Kan man ikke bruke hurtigtaster i nye DBS?

Jo, men ikke de samme som i det gamle DBS-systemet, da den nye DBS er et windowssystem. Her er en beskrivelse av hurtigtastene i den nye DBS.
Min brannmur / sikkerhetssystem sier at det er en sikkerhetsrisiko å installere DBS, og jeg får ikke installert programfilen. Du installere programfilen for å få opp DBS. Dersom du ikke får det til, så må du kontakte egen it-avdeling eller it-kontakt som må se på administratortettighetene på gjeldende pc.

Hva er begrensningen på antall bilder/størrelse i DBS?

Maks antall bilder i DBS er 30, og bildene blir automatisk komprimert ned til max størrelse 200 kb avhengig av lys osv.

Utskrift - Skriv ut knappen er borte?

Da er det et problem med oppløsningen på din skjerm. Oppløsningen er satt til å være 1280 x 1024 pixels for å være optimal.

Dersom du ikke får til det på din pc, så skal du kunne scrolle nedover på høyre side i utskriftskjermbildet. Da skal det komme frem to knapper ”Skriv ut” og ”Avbryt” helt nederst til høyre i skjermbildet som skal komme frem. Dersom det ikke fungerer, så kan du trykke på ”Tab”-tasten (til venstre på tastaturet, over CAPS Lock), så skal du komme til ”Skriv ut”-knappen. Evt. trykk på Tab-tasten enda en gang for å komme til avslutt. Ellers må du nok endre til en høyere oppløsning på pc.

Jeg er frittstående takstmann og får ikke opp Kondemnasjons-fanen i DBS? Fanen for kondemnasjon skal i bli synlig for fri-bm så fort et selskap har gitt ham tilgang til Kondemnasjon, så han får ikke kondemnert for andre enn de selskapene som har gitt tilgang. Minner også om at man må velge riktig i nedtrekks menyen for å gå fra DBS til Kondemnasjon. Dersom man velger ”Kondemnasjon i DBS” kommer man ikke videre til Kondemnasjon, men avslutter i DBS.
Hvilke begrensninger eller anbefalinger finnes for bl.a operativsystem for DBS?

Den smarte klienten installeres på en brukers PC med ett av følgende operativsystem:
Windows XP x86 SP3, frem til 1. januar 2015.
Windows XP x64 SP2, frem til 1. januar 2015.
Windows Vista (x86 & x64) SP1
Windows 7
Windows 8
og .NET Framework må være installert på pc.

Fra om med 1. januar 2015 kan ikke DBS kjøres på operativsystemet Windows XP fordi Microsoft har sluttet å supportere denne versjonen. Dersom ditt verksted benytter dette systemet, bør dere snarest oppgradere til en nyere versjon.

Andre anbefalinger for at DBS skal fungere optimalt på pc:
2GHz processor
500 MB ledig RAM
Det anbefales maskinvare med minst 2 GB RAM installert
100 MB tilgjengelig på harddisk
2Mb/s internett forbindelse

Hvorfor er det samme kontaktperson som står oppført på utskrift av alle takstene for verkstedet, og ikke den BM som har taksert selve oppdraget? I DBS, så er det kontaktperson står oppført på takstene, og ikke BM som har taksert slik som man er vant til i fra WebDBS. Dette er meldt inn som et endringsønske, men i DBS er det CABAS kalkylemotor som benyttes, og dette er en annen standard enn vi er vant til.
Vil DBS fungere fra en Mac / iPad? DBS er en smart klient / Windows applikasjon, og kreves installert på PC. CABAS-kalkylemotor med 3D-skisser er bygget som en Windows applikasjon. Dette ligger til grunn for DBS arkitekturvalg.
MEN det finnes programvareløsninger som gjør det mulig å starte opp Windows og Mac side om side, men da står bruker selv ansvarlig for dette oppsettet - dette er ikke testet av leverandør eller av Bilskadekontoret.
Produkt Boot Camp
Produkt Parallels
Jeg lurer på dette med materialfaktor for lakk, i forbindelse med den nye lakk- og plastberegningen i DBS.  Ved overgang til nytt DBS-system vil alle verksteder oppleve å få endret lakkdebiteringspris.

Ønske man å beregne omregningsfaktoren for dette tar man den nye debiteringsfaktoren for lakkmaterialer og dividerer med den tidligere debiteringsfaktoren for lakkmaterialer. Eksempel: Ny debiteringspris kr. 490.- dividert med tidligere debiteringspris kr. 300,- = 1,63 i omregningsfaktor.   (490 / 300 = 1,63)

Faktoren er beregnet unikt for hvert enkelte verksted og bygger på verkstedets statistiske fordeling av lakkeringer mellom gammel flate, ny flate, plast, tilstøtende flate, m.m. På grunn av variasjonen i sammensetningen av type lakkjobber for de enkelte verkstedene, vil omregningsfaktoren variere mellom 1,47 og 1,79. Middelverdien for beregningene er 1,63.

Beregningen er kostnadsnøytral og vil i snitt over en tidsperiode gi samme betaling for lakkeringsoppdragene som i det tidligere DBS systemet.

Vi får ikke med time-priser for eksternt lakkverksted i DBS. Dersom man ikke får med timepriser for eksternt lakkverksted må man opprette avtale med underleverandør for lakk, til høyre under timepriser.
Ved forsøk på registrering av oppdrag har jeg valgt Standard oppdrag, men jeg kommer ikke videre til registreringen.

Standard oppdrag betyr sjekk mot Autosys. Dersom dette er et kjøretøy som ikke er registrert i Autosys, eller om det er en relativt ny registrering, så kan det være at Autosys ikke er oppdatert. Autosys i DBS blir oppdatert ca hver 30. dag, og derfor kan det være at det har skjedd endringer i Autosys denne perioden.
Dersom det ikke fungerer med "Standard oppdrag", så skal man endre til "Annet oppdrag" i nedtrekkslisten.

Jeg greier ikke å fjerne mva fra utskriften. Man må legge inn 0, da det ikke fungerer med blank verdi i mva-feltet.
Utskrift til PDF? I tillegg til pdf-funksjonalitet i DBS, kan det være nyttig å kunne skrive ut andre sider til pdf for videresending og/eller utskrift. Dette kan eksempelvis gjøres ved å benytte gratisversjonen av Nitro sitt pdf-konverteringsverktøy Primopdf. Dette kan f.eks. være aktuelt for fakturagrunnlag. Nedlastning kan gjøres her: www.primopdf.com
Når kan jeg ta elæringskurset?

Kursene vil ligge tilgjengelig for deg slik at du har mulighet til å bruke disse så ofte du ønsker. Nettsiden er: http://training.didac.no/fno

Hvor kan jeg finne tilbake til nettsiden hvor elæringskursene ligger?

 Nettsiden er: http://training.didac.no/fno
Jeg finner ikke brukerident og passord til eLæring - hva gjør jeg? Du skal benytte samme brukerident som i DBS. Søk etter utsendt e-post i innboksen etter "elæring", "fno" eller "dbs". Standardpassord for elæringskurset er 'dbs'. Dersom du fortsatt har problemer, så kan du kontakte DBS Support på 815 31 313.
Jeg har meldt meg på kurs via elæringsportalen Didac - hvor finner jeg tilbake til denne informasjonen?

Logg deg på elæringsportalen http://training.didac.no/fno/ med brukernavnet ditt og 'dbs' som passord. I venstremenyen på startsiden din finner du kurset under "Min opplæring og kompetanse". Du kan klikke på kurset for å komme inn og se tid og sted, samt agenda for kurset.

Jeg har ikke fått opp grønne haker nedover hele listen som viser at jeg har fullført, og har ikke fått tilsendt noe brukernavn og passord til den DBS. Hva gjør jeg?

Gå på "Min startside" og velg gjeldende modul, og velg det første punktet / leksjonen som ikke har grønn hake. Du må fullføre de obligatoriske kursene, og du vil få tilsendt nedlastings- og påloggingsinformasjon så lenge du har brukerident med en personlig e-postadresse i DBS.

Det er enkelte sider som jeg ønsker å sette huskeliste på eller beholde kopi av for å enkelt gå inn dit igjen senere, eller for å diskutere med mine kolleger. Hvordan kan jeg lagre denne siden / informasjonen til senere?

Når man er inne i en leksjon kan man trykke på "Notater" nede på venstre side, og da legger man en huskelapp på dette skjermbildet og det er enkelt å åpne denne spesielle siden igjen. Ellers kan du ta en skjermdump (ta kopi med tastene ctrl+alt+del) og kopiere inn i et word-dokument og printe ut og henge på veggen dersom du trenger en jevlig påminnelse.

Jeg ønsker å ta kurset en gang til for å være sikker på at jeg har fått med meg alle de gode tipsene. Hvor finner jeg fullførte kurs? Du finner dine fullførte kurs under ’Min opplæring og kompetanse" i menyen på venstre side, slik at du kan ta de om igjen ved behov.