Debetkort eller kredittkort?

Gå til hovedinnhold

Debetkort eller kredittkort?

Debetkort og kredittkort er de to mest brukte korttypene.

Debetkort

Et debetkort er et betalingskort der kjøpsbeløpet trekkes fortløpende mot saldo på innehaverens bankkonto. I Norge er BankAxept det mest utbredte debetkortet. BankAxept er bankenes nasjonale kortsystem. Et BankAxept betalingskort er ofte kombinert med et betalingskort fra et av de internasjonale kortselskapene (Visa og Mastercard), men det utstedes også rene BankAxept kort. 

Alle minibanker og stort sett alle betalingsterminaler i Norge er teknisk tilrettelagt slik at det er BankAxept-delen av kortet som prioriteres ved bruk. Visa eller Mastercard-delen av betalingskortet brukes i Norge typisk innen transport (busser, drosjer) og parkering. I utlandet er det alltid Visa eller Mastercard-delen av kortet som benyttes.

Kredittkort

Kredittkort er et betalingskort der kortutsteder låner ut penger (eller gir kreditt) til kortbrukeren som bruker kredittkortet i stedet for kontanter for å betale for varer og tjenester. Bruk av kredittkort gjør at kortbrukeren kan kjøpe varer og tjenester uten å ha tilgang på kontanter eller å belaste sin bankkonto umiddelbart. Normalt gjøres fakturaen fra kredittkortselskapet opp én gang hver måned. Ved bruk av kredittkort kan kortbrukeren fordele tilbakebetalingen over flere måneder eller år. Utsettes betalingen slik, påløper det rente på utestående beløp. 

Visa, MasterCard, Diners Club og Eurocard er typiske kredittkorttilbydere, enten alene eller i samarbeid med en bank. BankAxept kan også være et kredittkort, men det er få banker som tilbyr dette.

Oppdatert: August 2013