Samlet pensjon kommer som regel fra flere kilder. For mange vil alderspensjon i folketrygden utgjøre størstedelen eller en stor del av deres fremtidige samlede pensjon.
De fleste arbeidstakere er ansatt i privat sektor og har såkalt innskuddspensjon fra arbeidsgiver. En del arbeidstakere har imidlertid ytelsespensjon og et mindre antall arbeidstakere har såkalt hybridpensjon.
Mange har i tillegg en eller flere opptjente rettigheter fra tidligere arbeidsforhold, eller som følge av at bedriften en jobber eller jobbet i har endret sin pensjonsordning.
Tidligere opptjente pensjonsrettigheter kommer til utbetaling i tillegg til opptjent pensjon hos nåværende arbeidsgiver. Opptjente pensjonsrettighet fra innskuddspensjon heter pensjonskapitalbevis og tilsvarende rettigheter fra ytelsesordninger kalles fripoliser, mens opptjente rettigheter fra hybridpensjon kalles pensjonsbevis.
Uttak av pensjon fra pensjonsrettigheter i privat sektor kan kombineres med fortsatt arbeidsinntekt, uten avkortning av pensjon.
En stor del av arbeidsstokken i Norge er ansatt i offentlig sektor, dvs. i stat, kommuner og fylkeskommuner og lignende, og vil ha krav på offentlig tjenestepensjon. Gjeldende ordning for offentlig tjenestepensjon vil samordnes mot folketrygden, dvs. at utbetalingene fra tjenestepensjon vil avhenge av størrelsen på folketrygden.
Ansatte som slutter i offentlig sektor, og har minst 3 års samlet tjenestetid, vil normalt ha krav på såkalt oppsatt rett fra offentlig tjenestepensjon. Ansatte i privat sektor, som tidligere har jobbet i offentlig sektor, vil derfor også kunne ha krav på utbetaling fra oppsatt rett i tillegg til øvrige pensjonsrettigheter. Ansatte i offentlig sektor, vil få utbetalt opptjente pensjonsrettigheter fra tidligere ansettelsesforhold i privat sektor i tillegg til utbetaling fra offentlig tjenestepensjon.
Systemet for offentlig tjenestepensjon er imidlertid i endring, og ny offentlig tjenestepensjon er foreslått som en påslagsordning, uten samordning mot og frikoblet fra folketrygden. Det er for ansatte i privat sektor foreslått innføring av et system med egen pensjonskonto, som bl.a innebærer en sammenslåing av innskuddspensjon fra nåværende arbeidsgiver og pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsgivere i en pensjonskonto. Dette er ment å medføre en forenkling og gi bedre oversikt for arbeidstakere i privat sektor.
Det er i tillegg mange ansatte i privat sektor som har AFP (Avtalefestet pensjon). Dette kan tas ut i kombinasjon med arbeidsinntekt og/eller samtidig med (som et påslag til) uttak av privat tjenestepensjon. AFP i offentlig og privat sektor er veldig ulike ordninger.
AFP for offentlige ansatte er en tidligpensjonsordning for de mellom 62-66 år, og der utbetalingene avkortes mot arbeidsinntekt over et toleransebeløp (kr 15.000). Denne ordningen er imidlertid foreslått endret, til en påslagsordning på linje med dagens AFP-ordning i privat sektor.
For å beregne hva du vil få i samlet pensjon, må du først finne ut av hvilke kilder du har krav på pensjon fra.