Velger nedbetaling av lån som spareform

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Velger nedbetaling av lån som spareform

Syv av ti sier at de ser på nedbetaling av lån som den mest gunstige spareformen i 2013. Dette viser husholdningsundersøkelsen som Norstat har gjennomført for Finans Norge. På fire år har andelen som sier de sparer 50 000 kroner eller mer i året økt fra 18 til 33 prosent og innskudd i bank er fremdeles den mest foretrukne spareformen.

– Selv om rentene er rekordlave, ser folk flest på nedbetaling av lån og ordinær banksparing som attraktive spareformer. Nedbetaling av lån gir en avkastning lik lånerenten, og er særlig aktuelt for folk med en høy gjeldsgrad i forhold til boligverdi og inntekt. Knallhard konkurranse om innskuddskundene gjør at også tradisjonell banksparing gir en positiv avkastning for de fleste, sier ass.fagdirektør Rolf Mæhle i Finans Norge. 

I Finans Norges husholdningsundersøkelse svarer nær syv av ti at de ser på nedbetaling av lån er den mest gunstige spareformen for dem neste år. For tre år siden var litt over 50 prosent overbevist om det samme. På plass nummer to over mest gunstig spareform kommer innskudd i bank, deretter bolig til utleie og oppgradering av bolig eller fritidseiendom.

– Nordmenn er sterk i troen på at boligprisen vil fortsette oppover, men det er grunn til å minne om at også boligprisene svinger. For eksempel falt boligprisen 14 prosent i perioden august 2007 til desember 2008. Så heller ikke boligmarkedet er risikofritt som plasseringsalternativ, fremholder Mæhle. 

Sparing i bank mest populært

Husholdningsundersøkelsen viser også at antallet som sier de sparer i bank har økt fra 2011. På spørsmålet ”Hvilke spareprodukter har du/dere plassert penger i det siste året?” svarer 84 prosent ”innskudd i bank”, mot 75 prosent året før. På andreplass kommer fondssparing. En av tre sier de har plassert sparemidler i fond.