Rammelånskunder med god økonomisk disiplin

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rammelånskunder med god økonomisk disiplin

Seks av ti rammelånskunder har i dag uendret eller lavere opptrekk på rammelånet enn de hadde da lånet ble tatt opp, viser en fersk undersøkelse Norstat har utført for Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

I den samme undersøkelsen svarer tre av fire at de betaler regelmessige avdrag på rammelånet. Den landsomfattende undersøkelsen ble gjennomført i oktober.

– God disiplin

– Rammelån passer for mennesker med god privatøkonomisk disiplin, samt en solid og forutsigbar økonomi, sier assisterende direktør Rolf Mæhle i FNO

– Tallene i undersøkelsen underbygger det vi hører fra bankene, nemlig at rammelånskundene er ansvarlige kunder med en solid økonomi.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at ca 27 prosent av alle lån gitt med pant i bolig (i banker og kreditforetak) nå er rammelån.

Rammelån med pant i bolig utgjorde i oktober 419 milliarder kroner, det er en økning på 19 prosent i løpet av det siste året.

Erstatter dyrere forbrukslån

Norstat-undersøkelsen gir også et godt inntrykk av hva folk bruker den ekstra økonomiske friheten rammelånet representerer: 46 prosent svarte at de brukte rammelånet til å pusse opp boligen, og 34 prosent kjøpte bil eller båt.

– Under forutsetning av at du for eksempel ikke kjøper dyrere bil enn du ellers ville gjort, er dette en svært kostnadsbesparende måte å finansiere bilkjøpet på. For mange erstatter rammelånet dyrere forbrukslån, sier Mæhle, og viser samtidig til at veksten i tradisjonelle forbrukslån har falt kraftig de siste par årene.