Forventnings-barometeret

Kvartalsvis undersøkelse som måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi.

Husholdningene gjenvinner økonomisk selvtillit

Hovedindikatoren til Forventningsbarometeret styrker seg, men er fortsatt på et historisk svakt nivå. – Det kan se ut til at vi er forbi bunnpunktet og husholdningene ser ut til å ha gjenvunnet troen på egen økonomi for de neste 12 månedene, sier Finans Norges administrerende direktør Kari Olrud Moen.

Om barometeret

Forventningsbarometeret er en undersøkelse som hvert kvartal måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi. Undersøkelsen foretas av Verian Group (tidligere Kantar) og er et samarbeidsprosjekt mellom Finans Norge og Verian. Den første målingen ble gjort i 1992 og de samme spørsmålene har blitt stilt hvert eneste kvartal siden den gang.

Tidligere pressemeldinger om Forventningsbarometeret:

  1. Husholdningene gjenvinner økonomisk selvtillit

    Hovedindikatoren til Forventningsbarometeret for 1. kvartal 2024 styrker seg, men er fortsatt på et historisk svakt nivå. – Det kan se ut til at vi er forbi bunnpunktet og husholdningene ser ut til å ha gjenvunnet troen på egen økonomi for de neste 12 månedene, sier Finans Norges administrerende direktør Kari Olrud Moen.

  2. Husholdningenes økonomiske fremtidstro svekkes - nå biter rentene

    Hovedindikatoren til Forventningsbarometeret har nå snudd, etter tre kvartaler med oppgang. – Nå begynner husholdningene virkelig å merke effekten av de fem rentehevingene i inneværende år, sier Finans Norges administrerende direktør Kari Olrud Moen.

  3. Norske husholdninger har tatt grep og opplever kontroll

    Hovedindikatoren til Forventningsbarometeret har styrket seg, og vi er på vei opp fra bunnpunktet i 4. kvartal 2022. – Nå viser målingen at flertallet har fått tilbake troen på egen økonomi, og dette er årsaken til at hovedindikatoren styrker seg, sier Kari Olrud Moen, administrerende direktør i Finans Norge.

Folk samarbeider om å løse en statistisk oppgave. Foto.

Metode og datainnsamling

Forventningsbarometret er en kvartalsvis undersøkelse. Her finner du mer informasjon om metode og datainnsamling, samt bakgrunnen for undersøkelsen. 

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt: