På bare tre år har tre av fire nordmenn tatt i bruk Vipps

Gå til hovedinnhold
Publisert:

På bare tre år har tre av fire nordmenn tatt i bruk Vipps

Vipps ble lansert 30. mai 2015 og feirer snart tre år. På disse tre årene har 75 prosent av befolkningen, eller nesten 2,9 millioner nordmenn, tatt i bruk betalingsløsningen. – Dette er en så enkel og brukervennlig løsning at de fleste, også de eldste, har Vipps på mobilen, sier forbrukerpolitisk direktør Gry Nergård i Finans Norge. Nå blir Vipps enda bedre.

Bilde av hoppende mennesker

Forbruker- og finanstrender 2018 viser at også betalingsløsningene PayPal og Klarna er tatt i bruk av mange. Men det er Vipps som topper listen og har hatt raskest spredning. Vipps ble utviklet og lansert av DNB i 2015 og de fleste bankene i Norge er nå medeiere i Vipps.

– Det er flott at næringen har klart å levere en så god og brukervennlig løsning. At nesten 3 millioner nordmenn har tatt den i bruk på så kort tid viser at den har truffet et behov og er utformet slik at folk i alle aldre kan benytte seg av den, sier Gry Nergård.

Rask utbredelse og fornøyde brukere

Utbredelsen av Vipps har vært utrolig rask. Bare tre år siden lanseringen har tre av fire bankkunder tatt løsningen i bruk. Det viser Forbruker- og finanstrender 2018.

Til sammenligning har det tatt åtte år før mobilbanken ble tatt i bruk av rundt 70 prosent av befolkningen, etter lansering i 2010. For nettbank tok det 12 år og komme opp på samme nivå som Vipps. De første nettbankene kom i 1996.

Og kundene er godt fornøyd med tjenesten. 97 prosent melder at de enten er usedvanlig fornøyd, svært fornøyd eller fornøyde Vipps-brukere.

Penger på konto umiddelbart

Forbruker- og finanstrender viser at det er overføring av penger mellom personer som brukes mest i Vipps. Fra start av har det vært slik at når penger vippses mellom personer i helgene så vises ikke transaksjonen på konto før mandagen. Nå skal dette forbedres.

Fra påsken tas Straksbetaling i bruk i Vipps, og penger overføres på sekunder fra konto til konto. Utrullingen i bankene skjer i puljer, men alle bankene i Norge er koblet på innen uke 17. Straksbetalingsløsningen er utviklet for bankene av Bits, næringens infrastrukturselskap.

Etter at Straksbetaling er tatt i bruk kan man selv velge om man vil at pengene skal gå rett fra konto eller kortet man har lagt inn i Vipps. Men velges konto skjer betalingen på sekundet, og mottageren har pengene rett inn på konto. Forskjellen mellom konto og kort som betalingskilde er derfor hvor fort selve betalingen skjer. Og telefonnummer kan fortsatt brukes når man skal vippse over penger. Så lenge en konto er lagt til som betalingskilde, kommer penger inn på konto umiddelbart.

Mulig fordi bank-Norge står sammen

− At Straksbetaling nå er en mulighet er en direkte konsekvens av at store deler av bank-Norge står sammen om Vipps. Derfor spiller det ingen rolle om du vippser til noen som har samme bank som deg eller ikke, pengene kommer inn på konto umiddelbart uavhengig av det, sier Vipps-sjef Rune Garborg og fortsetter:

− Brukerne våre har lenge etterspurt at overføringen skjer umiddelbart, og derfor har dette vært en prioritet for oss. At Norge også er blant de første landene i verden der det er mulig å sende penger på sekundet til andre, uavhengig av bankforbindelse, synes vi er utrolig kult. Det viser hvilke muligheter som ligger i Vipps.

Figur over hvilke betalingsløsninger folk har tatt i bruk
Figur over utviklingen av mobilbankbrukere
Figur som viser utviklingen over antall nettbankbrukere
Figur som viser hva folk bruker Vipps til
Figur som viser hvor fornøyde folk er med betalingstjenestene
Gry Nergård

Gry Nergård

forbrukerpolitisk direktør

990 05 080 Gry.Nergard@finansnorge.no
Ann Håkonsen

Ann Håkonsen

kommunikasjonssjef

950 64 149 Ann.Hakonsen@finansnorge.no

Om undersøkelsen

Forbruker- og finanstrender (tidligere Norsk finansbarometer og Dagligbankundersøkelsen) er en undersøkelse som Kantar TNS har gjennomført årlig innenfor markedene bank og skadeforsikring. Forbruker- og finanstrender omfatter ca 2200 intervju gjennomført blant befolkningen på 18 år og eldre som en panelundersøkelse. Undersøkelsen ble ikke gjennomført i 2019.