Kortbetaling trumfer kontantbetaling

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Kortbetaling trumfer kontantbetaling

Folk velger å betale med kort åtte av ti ganger når de er på handletur, uansett beløpsstørrelse. I 2008 var tallet fire av ti ganger. Det viser Finans Norges undersøkelse Forbruker- og finanstrender 2018. – Dette viser at de fleste har startet på den kontantfrie reisen og at kontanter kommer til å bli faset ut i daglig bruk, sier Jan Digranes, direktør for betalingsformidling og digitalisering i Finans Norge.

Betaling med kort. Foto.

For ti år siden var det de yngste som valgte kortbetaling fremfor kontantbetaling og forskjellen mellom de yngste og de eldste var stor. Nå er gapet halvert. I dag sier 64 prosent av de over 60 at de alltid velger kortbetaling. I 2008 var det kun 17 prosent som valgte denne oppgjørsformen.

Finans Norge har tidligere blitt sitert på at alt ligger til rette for at Norge kan bli det første kontantfrie samfunnet i løpet av få år.

– Vi tror vi er på full fart dit. Det viser tallene fra Forbruker- og finanstrender og statistikk fra Norges Bank over kontantmengde i omløp. Men vi må sørge for at vi har løsninger som gjør at også de som fortsatt velger å betale kontant kan gjøre det, understreker Digranes.

Kortbetaling blir enda enklere

Når det etter hvert blir mer og mer vanlig med kontaktløse kortbetalinger for småbeløp under 200 kroner, blir betaling med kort enda enklere. Da holder man bare kortet mot en terminal, og betalingen blir gjennomført. I følge statistikk fra BankAxept og Nets er over halvparten av alle kortkjøp i dag under 200 kroner og vil kunne benytte denne løsningen.

Hvor trygt er bruken av kontaktløse kort?

Stadig flere bruker kortene kontaktløst. Ved utgangen av februar var det 2 millioner bankkunder som hadde mottatt kontaktløst BankAxept-kort fra sin bank.

Med kontaktløs betaling trenger man ikke å sette inn kortet i betalingsterminalen for å få gjennomført betalingen og ved kjøp under 200 kroner slipper kortholder å taste inn PIN-koden sin. Men med jevne mellomrom blir kortholder bedt om å taste PIN for å bevise at det er rett person som bruker kortet.

– En kontaktløs betaling er like sikker som en tradisjonell kortbetaling, understreker Digranes i Finans Norge. Han viser til at teknologien som ligger bak systemet følger internasjonale standarder og er grundig testet. Kundene har også like godt forbrukervern som ved vanlige kortbetalinger.

– Om et kort skulle bli misbrukt på denne måten, vil man få refundert transaksjonsbeløpet fra banken. Men kunden bør uansett følge med på kontoutskriften for å sikre at man kjenner igjen alle belastninger, sier Digranes i Finans Norge.

Figur som viser utviklingen over alle de som bruker kort til alle kjøp uansett beløp
Figur som viser de som bruker kort til alle kjøp uansett beløp fordelt på alder
Ann Håkonsen

Ann Håkonsen

kommunikasjonssjef

950 64 149 Ann.Hakonsen@finansnorge.no

Om undersøkelsen

Forbruker- og finanstrender (tidligere Norsk finansbarometer og Dagligbankundersøkelsen) er en undersøkelse som Kantar TNS har gjennomført årlig innenfor markedene bank og skadeforsikring. Forbruker- og finanstrender omfatter ca 2200 intervju gjennomført blant befolkningen på 18 år og eldre som en panelundersøkelse. Undersøkelsen ble ikke gjennomført i 2019.