For ti år siden var det de yngste som valgte kortbetaling fremfor kontantbetaling og forskjellen mellom de yngste og de eldste var stor. Nå er gapet halvert. I dag sier 64 prosent av de over 60 at de alltid velger kortbetaling. I 2008 var det kun 17 prosent som valgte denne oppgjørsformen.
Finans Norge har tidligere blitt sitert på at alt ligger til rette for at Norge kan bli det første kontantfrie samfunnet i løpet av få år.
– Vi tror vi er på full fart dit. Det viser tallene fra Forbruker- og finanstrender og statistikk fra Norges Bank over kontantmengde i omløp. Men vi må sørge for at vi har løsninger som gjør at også de som fortsatt velger å betale kontant kan gjøre det, understreker Digranes.
Kortbetaling blir enda enklere
Når det etter hvert blir mer og mer vanlig med kontaktløse kortbetalinger for småbeløp under 200 kroner, blir betaling med kort enda enklere. Da holder man bare kortet mot en terminal, og betalingen blir gjennomført. I følge statistikk fra BankAxept og Nets er over halvparten av alle kortkjøp i dag under 200 kroner og vil kunne benytte denne løsningen.
Hvor trygt er bruken av kontaktløse kort?
Stadig flere bruker kortene kontaktløst. Ved utgangen av februar var det 2 millioner bankkunder som hadde mottatt kontaktløst BankAxept-kort fra sin bank.
Med kontaktløs betaling trenger man ikke å sette inn kortet i betalingsterminalen for å få gjennomført betalingen og ved kjøp under 200 kroner slipper kortholder å taste inn PIN-koden sin. Men med jevne mellomrom blir kortholder bedt om å taste PIN for å bevise at det er rett person som bruker kortet.
– En kontaktløs betaling er like sikker som en tradisjonell kortbetaling, understreker Digranes i Finans Norge. Han viser til at teknologien som ligger bak systemet følger internasjonale standarder og er grundig testet. Kundene har også like godt forbrukervern som ved vanlige kortbetalinger.
– Om et kort skulle bli misbrukt på denne måten, vil man få refundert transaksjonsbeløpet fra banken. Men kunden bør uansett følge med på kontoutskriften for å sikre at man kjenner igjen alle belastninger, sier Digranes i Finans Norge.

