Betaler nesten alltid med kort

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Betaler nesten alltid med kort

8 av 10 i aldersgruppen mellom 18 og 44 år foretrekker nå å betale med betalingskort uansett beløp, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer utført av TNS Gallup for FNO.

Kortbruken øker i alle aldersgrupper.

Blant de yngste mellom 18 og 29 år, opplyser 80 prosent mot 78 prosent i fjor at de bruker kort, uavhengig av beløpets størrelse når de handler.

I gruppen 30-44 år er det en økning fra 76 prosent til 79 prosent.

Øker mest blant de eldste

– Kortbruken øker mest blant de eldste, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

I gruppen over 60 år opplyser 33 prosent, mot 28 prosent i fjor at de betaler med kort uavhengig av beløp.

Også småbeløp

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kortbruk.

I januar og februar handlet vi varer og tjenester for nesten 57 milliarder kroner med BankAxept-kort. Det er 3,8 milliarder kroner mer enn i tilsvarende periode i fjor og tilsvarer en vekst på 7,2 prosent.

BankAxept er bankenes nasjonale system for kortbetalinger. Åtte av ti kortbetalinger skjer gjennom dette systemet.

– Det er en trend at vi går færre ganger i minibanken og vi tar sjeldnere ut penger i butikk når vi handler, sier Neverdal.

Det siste tiåret har antall uttak fra minibank og kontantuttak ved varekjøp falt med 37 prosent. Vi bruker i stedet kortet direkte når vi handler.

– Nesten alle butikker har betalingsterminaler for kort. Mange av oss er så godt som uavhengige av kontanter i det daglige, sier Neverdal.

Gjennomsnittsbeløpet for et varekjøp med betalingskort er 340 kroner.

Skjul koden

Det er raskt, trygt og effektivt å bruke kort. Men for å unngå kortmisbruk ved at kriminelle observerer pin-koden og deretter stjeler kortet, er det viktig å skjule koden.

– Det er fremdeles ikke mange nok som skjuler skjuler pin-koden når de taster den inn. Alle bør gjøre dette, sier Neverdal.

Om Norsk finansbarometer

Norsk finansbarometer er en årlig undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av FNO. Den omfatter bank, skadeforsikring og livsforsikring. Undersøkelsen ble gjennomført i januar 2012 blant et representativt utvalg av den norske befolkning over 18 år. Det ble gjennomført ca 3000 intervjuer.