170 000 byttet bank i fjor

Gå til hovedinnhold
Publisert:

170 000 byttet bank i fjor

I fjor byttet til sammen 170 000 bankkunder hovedbank, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer som TNS Gallup har gjennomført for FNO. Dette utgjør 5 prosent av kundene og er like mange som året før.

– De som tilhører aldersgruppen 30-44 år er de ivrigste når det gjelder bankbytte. Her har 7 prosent byttet hovedbankforbindelse, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

I denne gruppen er det mange på boligmarkedet og det er vanlig å gå gjennom betingelsene sine ved boligkjøp. Flere undersøkelser viser at pris og service er blant de viktigste grunnene til å bytte bank.

Bytter mest

Folk med god økonomi bytter bank oftere enn andre. I tillegg til de som bytter hovedbank, oppgir 7 prosent at de i 2011 skaffet seg en tillleggsbank i tillegg til den opprinnelige banken.

– Det er skarp konkurranse mellom bankene i boliglånsmarkedet, sier Neverdal.

Enkelt å bytte bank

De siste årene har finansnæringen innført tiltak som gjør det enda enklere for kundene å bytte bank.

– Interbankreglene, som er fastsatt av bransjen selv og er forpliktende mellom bankene, innebærer blant annet at både den nye og den gamle banken skal bistå for å få avsluttet gamle kundeforhold og etablert nye, sier Neverdal.

Dersom kunden ønsker det, skal den nye banken innhente en oversikt over dine lån, innskudd og inngåtte betalingsavtaler, for eksempel faste betalingsoppdrag fra din tidligere bank.

Finansportalen.no som Finansnæringens Fellesorganisasjon har bidratt til, er nyttig for å sammenligne bankenes tilbud.

Samtidig som det er enkelt å bytte bank, gir en del kunder den gamle banken sin en sjanse til, ved å be om en ny vurdering av betingelsene sine. Flere av disse har trolig vurdert å bytte bank, men har i stedet fortsatt med gammel bankforbindelse.

Om Norsk finansbarometer

Norsk finansbarometer er en årlig undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av FNO. Den omfatter bank, skadeforsikring og livsforsikring. Undersøkelsen ble gjennomført i januar 2012 blant et representativt utvalg av den norske befolkning over 18 år. Det ble gjennomført ca 3000 intervjuer.