Rekordmye rammelån

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rekordmye rammelån

Rammelån utgjør nå en firedel av finansinstitusjonenes totale utlån med pant i bolig. 29 prosent av boliglånskundene har rammelån, viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført for Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). - Slike lån er populære fordi de gir stor fleksibilitet, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i FNO.

Rammelån blir gitt innenfor en tilgjengelig kredittramme. Det er du selv som bestemmer når du vil nedbetale lånet og hvor mye du vil låne innenfor en gitt ramme med pant i boligen.

Passer ikke for alle

Rammelån passer for mennesker med god selvdisiplin, samt solid og forutsigbar økonomi. Men det er viktig å merke seg at uforutsette situasjoner som skilsmisse, uførhet og arbeidsledighet kan påvirke evnen til å betale gjelden.

- Slike lån passer ikke for alle, samtidig ser vi at interessen for disse lånene stiger med alder og inntekt, sier Neverdal.

Nordmenn har 380 milliarder kroner i rammelån, og det er mer enn noen gang tidligere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). 

- Økningen er ikke så sterk som den var til å begynne med da dette produktet var nytt, og det er omtrent like mange i år som i fjor som oppgir at de har slike lån, sier Neverdal i FNO.

Brukes på boligen

Blant kundene med fleksibelt boliglån bruker mange deler av pengene til oppussing og vedlikehold av bolig, eller til kjøp av bil og båt.  43 prosent sier de har brukt lånet til oppussing og vedlikehold av boligen. Undersøkelsen viser også at det vanligste er å betale jevnlig ned på rammelånet.

Om Norsk finansbarometer

Norsk finansbarometer er en årlig undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av FNO. Den omfatter bank, skadeforsikring og livsforsikring. Det ble gjennomført 1200 intervjuer i januar 2010.