Ny kortbruk-rekord

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Ny kortbruk-rekord

Kortbruken fortsetter å øke her i landet. Åtte av ti unge mellom 15 og 29 år foretrekker nå å betale med betalingskort uansett beløp, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer utført av TNS Gallup.
– De unge er de aller ivrigste brukerne av betalingskort, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Samtidig brukes kort ved flere småkjøp enn før, og gjennomsnittsbeløpet for kortkjøp går ned.  Halvparten av kortbetalingene er nå på under 200 kroner.

Økt kortbruk blant de eldste

Selv om de yngste bruker kort aller mest, er økningen i kortbruken større blant de godt voksne enn blant de yngste. Blant de som er 60 år eller mer, svarer 28 prosent, mot 23 prosent for ett år siden at de foretrekker kort uansett betalingsbeløp.

– Det er positivt om eldre mennesker velger kort fremfor å gå med mye kontanter på seg. Pengene er tryggere på bankkonto enn i håndveska eller lommeboka, sier Neverdal i FNO.

Rekordmye kortbruk

Nordmenn ligger i verdenstoppen i kortbruk. I 2010 gikk rundt 94 prosent av alle korttransaksjoner gjennom det nasjonale kortsystemet BankAxept.

I februar i år ble det daglig utført i gjennomsnitt 2,9 millioner BankAxept-transaksjoner gjennom betalingsterminaler, mot 2,6 millioner i fjor.

– Det norske betalingssystemet er svært effektivt og pengene kommer raskt frem til mottaker, sier Neverdal i FNO.

Om Norsk finansbarometer

Norsk finansbarometer er en årlig undersøkelse gjennomført av TNS Gallup på vegne av FNO. Den omfatter bank, skadeforsikring og livsforsikring. Undersøkelsen ble gjennomført i januar 2011 blant et representativt utvalg av den norske befolkning over 18 år. Det ble gjennomført om lag 3000 intervjuer.

Hver måned legger FNO ut tall over kortbruk i det nasjonale kortsystemet BankAxept.