Flere bytter bank

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Flere bytter bank

I fjor byttet 170 000 bankkunder hovedbank, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer fra TNS Gallup. Dette utgjør fem prosent av kundene i bankene. Etter en liten nedgang, trolig på grunn av finanskrisen, ser vi nå mer bankbytte igjen, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

– Det var fire prosent som byttet hovedbank i 2009. Det er 26 000 flere kunder som byttet i 2010 enn i 2009.

Mange forbrukere er svært prisbevisste. Flere undersøkelser viser at pris og service er blant de viktigste grunnene til å bytte bank.

– Dette fører til at effektivitet og kundeservice får stor oppmerksomhet. Det er positivt med konkurranse, sier Neverdal.


Unge bytter mest

Mennesker under 30 år er de ivrigste når det gjelder å bytte bankforbindelse. Menn er noe mer aktive enn kvinner.

– Mange er i etableringsfasen og sjekker betingelsene før de kjøper leilighet eller hus. Undersøkelsen viser at folk med god økonomi bytter bank oftere enn andre, sier Neverdal.


Lett å bytte bank

De siste årene har finansnæringen innført tiltak som gjør det enda enklere for kundene å bytte bank.

– Interbankreglene, fastsatt av bransjen selv, innebærer blant annet at den nye banken gjerne hjelper deg med å avslutte kundeforhold hos andre banker, sier Neverdal.

Banken kan også innhente en oversikt over dine lån, innskudd og inngåtte betalingsavtaler, for eksempel faste betalingsoppdrag fra din tidligere bank.

Finansportalen.no som Finansnæringens Fellesorganisasjon har bidratt til, er nyttig for å sammenligne bankenes tilbud.

Samtidig som det er enkelt å bytte bank, gir en del kunder den gamle banken sin en sjanse til, ved å be om en ny vurdering av betingelsene sine. Flere av disse har trolig vurdert å bytte bank, men har i stedet fortsatt med gammel bankforbindelse.

Om undersøkelsen: Norsk finansbarometer 2011 omfatter 3024 intervjuer gjennomført de to første ukene av januar av TNS Gallup for Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).