Nyheter

Fra politikk til lommebok

Denne uka er Finans Norge på Arendalsuka. Fredag arrangerer vi «Fra politikk til lommebok» sammen med Arendalsuka Ung. Gry Nergård forteller i et blogginlegg hvorfor vi gjør det.

Gry Nergård. Foto.

Hurra for skattefavorisert pensjonssparing!

I DNs leder onsdag 9. august fremgår det at avisen er skeptisk til den nye individuelle pensjonsspareordningen IPS. Finans Norges Tom Staavi imøtegår kritikken. Les innlegget her. 

Støtter studiepoeng for praksis

Studiepoeng til studenter som tar praksis i arbeidslivet er en god ide, mener Finans Norge. Finansnæringen stiller opp med praksisplasser dersom ordningen blir innført. 

Bilde av en jente med folk rundt seg

Positiv til nedsettelse av ekspertgruppe for unoterte aksjer i SPU

En ny ekspertgruppe skal bidra til Finansdepartementets vurdering av om Statens pensjonsfond utland (SPU) skal kunne investere i aksjer i unoterte selskaper. Det er positivt, mener Finans Norge, men det er skuffende at departementet ikke også vil se på muligheten for å la SPU investere i unotert infrastruktur.

Tid for finansiell inkludering

Det har vært mye negativ oppmerksomhet om forbrukslån i mediene. Nå er det på tide at vi snakker litt om alle dem som ikke får lån. Dette skriver forbrukerpolitisk direktør Gry Nergård i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv torsdag 10. august.

Bilde av folkemengde

Fortsatt vekst i kortbruken

Tall fra Nets og BankAxept AS viser at det i juli ble utført 159,9 millioner kortkjøp, en økning på 4,5 prosent i forhold til juli 2016.

Bilde av en kortterminal

Økt gjeldsvekst

Tolvmånedersveksten i samlet innenlandsk bruttogjeld til publikum (K2) steg fra 5,4 prosent i mai til 5,7 prosent i juni ifølge tall fra SSB. 

Store materielle skader etter flommen sist uke

Det er meldt inn noen svært omfattende materielle skader og en rekke mindre skader etter flommen som særlig rammet Sogn og Fjordane sist uke. Det viser tall fra Finans Norge.

Bilde av et hus tatt av flom
Flommen gjorde store skader i Utvik

Ja til lik deling av foreldrepermisjon

Skal foreldrene selv få velge fordeling av foreldrepermisjon eller har samfunnet en legitim rett og plikt til å fordele permisjonstiden? Ja, mener Finans Norge.

Bilde av to utstillingsdukker mann og kvinne

20 000 betalingsterminaler må byttes

På grunn av utdatert sikkerhetsteknologi må 20.000 betalingsterminaler byttes før utgangen av 2017. Etter årsskiftet vil disse stenges for BankAxept-bruk. Les mer hos Bits.

Advarer mot ulykkessommer

PRESSEMELDING: Nå går vi inn i de aller farligste ukene på norske veier. Langt flere mister livet eller blir alvorlig skadet i trafikken om sommeren enn om vinteren. Det viser en gjennomgang av ulykkestallene som Finans Norge og Trygg Trafikk har gjort...

Bilde av bilkø

Nye høyder for kortbruk i juni

Tall fra Nets og BankAxept AS viser at det i juni ble utført 165,8 millioner kortkjøp, en økning på 2,6 prosent i forhold til juni 2016. Det ble handlet med betalingskort for 58,4 milliarder kroner, en vekst på 2,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjo...

Bilde av jente på shopping med betalingskort i hånda
Foto: Shutterstock

Slik er den nye pensjonssparingen

Finansdepartementet sendte 4. juli ut forslag til regler for ny skattefavorisert sparing til pensjon. – Den nye ordningen gjør at alle får en mulighet til å spare mer, sier Tom Staavi til DN.

Bedre eksportstøtte

Næringsminister Monica Mæland har lansert et nytt tiltak for å bedre eksportbedriftenes finansieringsmulighet. Banknæringens utlånskapasitet inn mot investeringer i eksportindustrien – kalt internasjonaliseringsgaranti kan styrke eksportbedrifter.

Monica Mæland. Foto.

Forslag til lov om selvkjørende kjøretøy

Regjeringen har fremmet et  forslag til ny lov om utprøving av selvkjørende kjøretøy. Formålet med loven er å avdekke hvilke effekter selvkjørende kjøretøy kan ha for trafikksikkerhet, effektivitet i trafikkavviklingen, mobilitet og miljø.  

Støtter forslaget om ny personidentifikator

Finans Norge støtter i sitt høringssvar hovedlinjene i Finansdepartementets forslag til ny personidentifikator (fødselsnummer), inkludert forslaget om at kjønn ikke lenger skal kunne leses av fødselsnummeret. 

Bilde av en folkemengde
Foto: Shutterstock

Nytt nummer av Finansrett

Et nytt nummer av Finansrett er ute. Her finner du 82 artikler om bl.a. de nye kravene til maks antall styreverv i finansforetak, markedsføring av forbrukslån og det reviderte regelverket om telefonsalg. Det er også gitt omtale av noen nye sentrale rettsavgjørelser på finansområdet fra Høyesterett og EFTA-domstolen.

Forbruker- og finanstrender 2017

Rapportene fra Forbruker- og finanstrender kan du nå se i sin helhet. Det er Kantar TNS som har gjennomført undersøkelsen, som omfatter ca 2200 intervju gjennomført blant befolkningen på 18 år og eldre. 

Norges Bank holder styringsrenten fast på 0,5 prosent

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent, og vurderer utsiktene og risikobildet slik at styringsrenten vil bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden. Beslutningen var enstemmig.

Aksjesparekonto fra 1. september

Regjeringen besluttet onsdag at reglene om aksjesparekonto skal tre i kraft 1. september i år. Finansdepartementet fastsatte samtidig forskrift om aksjesparekonto, som trer i kraft fra samme tidspunkt.

Kloke grep for sikring av banksektoren

Regjeringens lovproposisjon om EUs direktiver om banksikring gjør det tydelig at norske innskytere har Europas beste og sikreste innskuddsgaranti.