Finansnæringen har en høy andel kvinnelige ledere sammenlignet med andre norske næringer. Bank og forsikring er i tillegg best innenfor finansnæringen med nesten 40 prosent kvinnelige ledere og 31 prosent kvinnelige administrerende direktører.
Lokale tiltak som virker
– Det skjer mye viktig arbeid for å fremme likestilling og mangfold lokalt i de mange medlemsbedriftene. Det gir resultater, sier Olrud Moen og fortsetter;
– Men i tillegg har vi likestillingstiltak gjennom tariffavtalene i finans, der arbeidstakerne som tar ut minimum fem måneders foreldrepermisjon har krav på lønnsøkning når de kommer tilbake i arbeid. Det kom inn i tariffavtalen i 2018. Formålet er å bedre likestillingen i næringen, sikre likelønn for menn og kvinner og ikke minst oppmuntre flere menn til å ta lengre «pappaperm».
Kvinner i Finans Charter skaper resultater
Mange banker og forsikringsselskap har i flere år jobbet systematisk med å øke kvinneandelen i egen organisasjon, men det har gått sakte. Kvinner i Finans Charter, som næringen etablerte for noen år siden, er det første initiativet som dekker hele finansnæringen. Her forplikter bedrifter seg til å rapportere på mål og tiltak.
– Vi vet at ting som måles følges opp og dette skaper resultater. Nå ser det ut til å bidra i positiv retning, sier Olrud Moen.
Fortsatt store utfordringer
– Utfordringene fremover blir fortsatt å tiltrekke oss kvinner. Kvinneandelen synker når kontorjobbene forsvinner. Inn kommer ny kompetanse, og vi trenger blant annet flere kvinner inn i spesialiststillinger i teknologi. I tillegg må vi jobbe for at flere kvinner velger lederstillinger og frontfinans. Likestillingsarbeidet i næringen er på ingen måte i mål, her er det bare å jobbe systematisk videre, sier Finans Norges administrerende direktør.