Skyhøye vannskadeerstatninger hittil i år

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Skyhøye vannskadeerstatninger hittil i år

Mann som ser på vannskade i taket. Foto.
Foto: Volkovslava / Adobe Stock

Mange vannskader i boliger og hytter førte til svært store utbetalinger fra forsikringsselskapene i vinter, viser tall fra Finans Norge. Erstatningene er på nesten 1,2 milliarder kroner, en økning på hele 58 prosent etter første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. 

Økningen skyldes først og fremst en kraftig økning av frostsprengte rør.

Fikk frostskadde vannrør

– Vi må helt tilbake til vinteren 2010 for å finne flere frostskader enn sist vinter. I enkelte tilfeller kan frostskader føre til totalskadde hus og hytter, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

30 prosent av vannskadene de første månedene i år skyldes frostskader.

Når rørene fryser blir det ofte stor skade når de tines opp igjen, og rørene brister. Vannet fosser ut, og noen har opplevd å komme hjem til enorme skader. Vannskader på hytter får ofte stå lenge før de oppdages. Da kan skadene bli svært omfattende.

– Det er viktig å ha på tilstrekkelig varme, samt stenge av vannet når hytta forlates. Hvis det er lenge mellom hytteturene, kan det være lurt å be naboen om en sjekk innom. Det er greit å undersøke at alt er i orden, sier Neverdal.

Kostbare vannskader

Mesteparten av vannskadene innendørs skjer likevel på grunn av feil bruk, eller montering av utstyr tilknyttet vann, slitasje og gammelt røropplegg.

Det er ofte svært kostbart å utbedre vannskader. Det tar ofte lang tid å tørke opp, og dessuten må gjerne materialer byttes ut.

–  Vannskader får de fleste av oss en eller flere ganger i livet. Det er mer sannsynlig å få en vannskade enn innbrudd, brann og branntilløp til sammen. En vannskade meldes inn til forsikringsselskapene hvert åttende minutt, sier Neverdal i Finans Norge.

Skadestatistikk for 1. kvartal 2021

Statistikken viser skadestatistikk for skadeforsikringsselskapene på ulike produktområder, og andelen fordelt på privatforsikring og næring. Statistikken gjelder landbasert norsk forsikring.  

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no