Færre tyverier under pandemien

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Færre tyverier under pandemien

Tyv som bryter seg inn. Foto.
Mener det vil bli økning i tyverier når færre grensekontroller og hjemmekontor. Foto: sdecoret / Adobe Stock.

Helt siden pandemien traff Norge i mars i fjor har kriminalitetsbildet vært i endring. Det er stadig færre forsikringsmeldte tyverier og innbrudd, viser tall fra Finans Norge. 

Økt grensekontroll og hjemmekontor

Statistikken etter første kvartal, viser at pandemien har ført til en nedgang i forsikringsmeldt kriminalitet på en rekke områder.

Strengere grensekontroller og flere på hjemmekontor, er noen av årsakene.

– Ved årtusenskiftet så vi en topp på antall forsikringsmeldte innbrudd i boliger, biltyverier, tyverier fra bil og båttyverier. Nå er alt dette lavere enn vi har sett før, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Erstatningene etter innbrudd og tyveri fra hus, leiligheter og hytter gikk til sammen ned med 14 prosent til 78 millioner kroner de første månedene i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Erstatningene etter biltyverier gikk ned med 41 prosent de første månedene i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Fortsatt er det langt flere tyverier fra biler enn av selve kjøretøyet, men bilinnbruddene går også mye ned.

* pga. hytteforbud i fjor, ble enkelte hytteinnbrudd meldt inn i etterkant.

 

Kriminalitetsbildet kan raskt endres

Pandemien har krevd mye hjemmekontor og langt flere har vært hjemme og passet på, i både hus og hyttekontor.

– Vi ser for oss at tallene kan øke igjen, og at kriminalitetstallene også kommer tilbake til gammelt nivå. Når hverdagen kommer helt i gang igjen og det åpnes mer for reising, kan det også bety at omreisende kriminelle igjen vil besøke landet vårt, sier Neverdal.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no