Rekordhøye båtskadeerstatninger

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rekordhøye båtskadeerstatninger

Båtulykke. Foto.
Ut med båten i år? Rekordhøye erstatninger i 2020. Foto: Davide Sarru, Adobe Stock.

I fjor var det både flere båtskader og høyere erstatninger enn noen gang før, viser tall fra Finans Norge. Hele 13 500 båtskader ble meldt inn, 25 prosent flere enn året før.

Erstatningene økte med 20 prosent, til over 600 millioner kroner i 2020.

Det blir stadig flere havariskader, og grunnstøtinger er en gjenganger.

– Mange ferske båteiere og mye båtbruk her i landet på grunn av korona og Norgesferie, er trolig hovedgrunnene til økningen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Norgesferie og båtsmeller

Mange båtskader kom på forsommeren da det var fint vær mange steder i landet, mens juli var kald og trakk færre folk til sjøs. Dette kan ha bidratt til at skadetallet ikke ble enda høyere.

– Forsikringsselskapene får også ofte meldinger om sammenstøt med andre båter, samt skader mens båten er fortøyd, sier Neverdal.

Mangler navigasjonskunnskaper

Båtførerne må kunne navigere båten de skaffer seg under skiftende værforhold.

– Båtene er blitt raskere, dyrere og større. Dessverre skorter det av og til på kunnskapene om navigasjon. Ta båtførerprøven, hold farten nede og husk at alkohol og båt kan være en livsfarlig kombinasjon, sier Neverdal i Finans Norge.

Vil ha obligatorisk småbåtregister

Finans Norge ønsker et obligatorisk småbåtregister. Bedre oversikt over eierforhold og miljøhensyn er noe av bakgrunnen. Et register vil kunne bidra til å redusere mulighetene for forsikringssvindel og hvitvasking av penger.