Skadestatistikk: Færre bygningsskader på grunn av koronaeffekt

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Skadestatistikk: Færre bygningsskader på grunn av koronaeffekt

Kvinne holder bøtte for å stoppe lekkasje fra tak. Foto.
Foto: Ronstik, Adobe Stock.

I fjor ble det færre bygningsskader innendørs i private boliger og hytter. Både vannskader og brannskader har totalt sett gått ned det siste året.

Erstatningene etter vannskader gikk ned med åtte prosent til rundt tre milliarder kroner, mens brann og branntilløp gikk ned med tolv prosent til to og en halv milliard kroner.

Oppdager vannskader tidligere

– På grunn av koronaepidemien har mange vært mye hjemme og passet godt på husene sine. Vannskader får nok ikke stå lenge uoppdaget nå som flere holder seg på hjemmekontoret, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Størst reduksjon var det i innvendige vannskader, de som oppstår for eksempel på bad og kjøkken, mens vanninntrenging utenfra og stopp i avløp økte fra 2019 til 2020.

Mange av de innvendige vannskadene skyldes rør som sprekker, samt andre rørfeil.

Vann gjør stor skade

Vann kan gjøre stor skade, og det er viktig at opptørking og utbedring av slike skader skjer så raskt som mulig.

– Vi har stadig finere interiør, samt mer og dyrere utstyr og møbler i boligene våre. Mange vannskader oppstår på kjøkken og bad. På kjøkken er det mye vanntilkoblet utstyr som også kan være kilder til vannskader.

Skadestatistikk skadeforsikring

Skadestatistikk, antall skader og erstatningsbeløp, for landbasert norsk forsikring utenom naturskader. Merk: Tallene innenfor de ulike årganger/kvartaler er for skader "hittil i år" og ikke tall for kvartalene isolert.