Finanstilsynet publiserte 3. april en uttalelse om IFRS 9 og COVID-19 hvor Finanstilsynet også viser til uttalelsene fra EBA og ESMA.
Finanstilsynet påpeker blant annet at bankene, i beregningen av forventet kredittap, skal hensynta opplysninger om tidligere hendelser, aktuelle forhold og forventningsrette prognoser om framtidige økonomiske forhold. Prognoser skal i utgangspunktet baseres på eksternt tilgjengelig informasjon, for eksempel makroøkonomiske prognoser fra Norges Bank, Statistisk sentralbyrå eller andre anerkjente institusjoner.
Tilsynet sier videre at IFRS9 krever at vurderinger som gjøres må baseres på det finansielle instrumentets levetid og viser i tillegg til uttalelsene fra EBA, ESMA samt til nylig uttalelse fra IASB.
Tilsynet mener det er viktig å oppdatere risikovurderingene (risikoklasser), og nevner at på grunn av den raske utviklingen av COVID-19 kan det av data- og ressursmessige årsaker i noen tilfeller ikke være mulig å gjennomføre en vurdering for alle kundene ved utgangen av første kvartal 2020. I slike tilfeller vil det være behov for å supplere med vurderinger på gruppenivå.
Tilsynet mener det også er av vesentlig betydning å gi utfyllende noteinformasjon om de forutsetningene som legges til grunn ved beregning av kredittap inklusive opplysninger om støtteordninger.
Det anbefales at uttalelsen fra tilsynet leses i sin helhet.