Utbruddet av korona er i første rekke en helseutfordring for Norge. Imidlertid ser vi at effektene av utbruddet fort også vil gi konsekvenser for norsk økonomi. Finansnæringen i Norge er godt rustet til å møte problemene korona-smitten påfører økonomien. Mange bedrifter merker allerede konsekvenser. I tillegg skaper et bratt fall i oljeprisen ytterligere virkninger i norsk økonomi.
- Det er først og fremst viktig at tiltak som iverksettes er rettet mot å begrense smittespredning og håndtere behov for helsehjelp. Men det er også nødvendig med tiltak for å begrense de økonomiske ringvirkningene av korona-viruset, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.
Norge har en liten, åpen økonomi, som er sårbar både for oljeprisfall og forstyrrelser i internasjonale verdikjeder.
- Finans Norge møtte næringsministeren tirsdag og finansministeren onsdag. Der ga vi vår vurdering av situasjonen, og foreslo tiltak vi mener kan begrense skadevirkningene for norsk økonomi. Vi koordinerer med NHO, Virke og Rederiforbundet, og følger situasjonen tett, sier Kreutzer.
Beredskap i finansnæringen
Finansinstitusjonene har innført egne tiltak for å begrense skadevirkninger, herunder bl.a. hjemmekontorløsninger og splitting av avdelinger, for å sørge for at kritiske funksjoner blir opprettholdt.
Det er videre tett dialog mellom bankene og myndighetene om kritisk finansiell infrastruktur, herunder betalingssystemer og potensielle driftsmessige utfordringer. Videre har alle sentrale/kritiske infrastrukturaktører delt opp teamene sine og er forberedt for bruk av hjemmekontor. Nettverk og fjernaksessløsninger er kapasitetsmessig testet.
Finansnæringen i Norge er solid
Siden finanskrisen har norsk finansnæring bygget en solid egenkapital og er godt rustet til å møte de utfordringene vi har foran oss. Næringen er også godt forberedt med gode kriseplaner, og vil kunne håndtere sine viktige samfunnsoppdrag, som for eksempel den samfunnskritiske betalingsformidlingen, selv om mange ansatte skulle bli syke.