Tryggere betaling på netthandel fra 1. januar 2021

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Tryggere betaling på netthandel fra 1. januar 2021

Fra 1. januar innføres strengere krav til betaling ved netthandel. Kravene innføres for å gjøre det tryggere for forbruker å betale. Hvis nettbutikkene ikke oppfyller de nye kravene, vil du som kunde kunne oppleve at betalingen blir avvist, og at du ikke får handlet det du vil i denne butikken.

En laptop med en handlevogn på. illustrasjonsfoto.

Det nye sikkerhetskravet som innføres, er krav om sterk kundeautentisering. Sterk kundeautentisering betyr at du som kortholder identifiserer deg ved hjelp av to av tre følgende elementer:

  1. Eiendel: Noe som bare du har (for eksempel: betalingskort, kodebrikke, telefon eller nettbrett).
  2. Unik egenskap: Noe bare du er/besitter (for eksempel: ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk).
  3. Kunnskap: Noe bare du vet (for eksempel: PIN eller passord).

Når den som skal betale må bruke to av disse faktorene, vil det redusere faren for svindel.

Vanlig i Norge

I Norge er ikke bruk av sterk kundeautentisering noe nytt. De fleste av oss er godt vant med bruk av BankID, både i forbindelse med pålogginger til offentlige tjenester, signeringstjenester og i forbindelse med banktjenester, herunder pålogging og bekreftelse av kjøp i nettbutikker. BankID tilfredsstiller kravene om sterk kundeautentisering (telefon/kodebrikke + passord, element 1 og 3).

Strammer inn for netthandel

Når du som kunde skal handle på nett fra 1. januar 2021, vil hovedregelen være at du blir bedt om å bekrefte betalingen med 3-D Secure, som er den globale standarden som bankene og brukerstedene bruker for å sikre sterk kundeautentisering. Det betyr at nettbutikken må støtte 3-D Secure teknisk for at en handel skal gjennomføres.

I de tilfellene hvor en nettbutikk ikke oppfyller de nye kravene (det vil si, ikke støtter 3-D Secure standarden) kan betalingen bli avvist. For deg som kortbruker betyr 3-D Secure normalt at du ved netthandel godkjenner kjøpet ved hjelp av oppgitt kortinformasjon og bruk av BankID.

PSD2 eller betalingstjenestedirektivet - spørsmål og svar

13. januar 2018 ble PSD2 (Revised Payment Services Directive) innført. Dette er et EU-direktiv som regulerer betalingsformidlingen i EU og EØS. Direktivet kan føre til store endringer når det gjelder betalingstjenester i Europa. I Norge fikk kundene tilgang...

Illustrasjonsbilde betalingsformidling. Foto.
Foto: Rassco/Shutterstock

Nye regler gir nye muligheter for deg som bankkunde

Et illustrasjonsbilde av en pengeseddel som går i oppløsing/digitaliseres
Foto: Shutterstock

Norge har nylig innført EU-direktivet om betalingstjenester (også kalt PSD2). Dette gir deg mulighet til å gi andre adgang til å utføre tjenester fra din betalingskonto på dine vegne.