Teknologisk innovasjon innen finanssektoren er et vekstområde. Samtidig er finanssektoren en gjennomregulert industri der det kan være vanskelig for aktørene å vurdere hvordan innovative tjenester og produkter kan utformes for å være innenfor det svært omfangsrike regelverket. Derfor har Finanstilsynet opprettet en regulatorisk sandkasse der formålet er tredelt:
- bidra til at innovative virksomheter får økt kunnskap om regelverket
- bidra til å øke Finanstilsynets forståelse av nye teknologiske løsninger i finansmarkedet
- bidra til økt teknologisk innovasjon og flere nye aktører
Disse kan søke
Sandkassen er ikke opprettet for å godkjenne eller kvalitetsvurdere tjenestene. Det er også viktig at resultater og funn i prosjektene skal deles med offentligheten for at alle aktører skal nyte godt av resultatene. Aktørene som kan søke er:
- eksisterende finansforetak underlagt konsesjon,
- nye (fintech)aktører som vil tilby finansielle tjenester, eller
- aktører som tilbyr tjenester til virksomheter under tilsyn.
Fem sentrale kriterier for å delta i sandkassen
- Tilknytning: Tjenesten eller produktet må være knyttet til regulerte finansielle tjenester under Finanstilsynet ansvarsområde
- Nytte. Tjenesten må gi fordeler for forbrukere eller det finansielle systemet som helhet.
- Innovasjon. Tjenesten må representere en teknologisk innovasjon eller noe genuint nytt.
- Behov. Deltakelse i Finanstilsynets regulatoriske sandkasse er avgjørende for at tjenesten skal kunne realiseres.
- Klar til deltakelse. Virksomheten og tjenesten eller produktet som skal lanseres må være klar til å starte deltakelse i den regulatoriske sandkassen.
To prosjekter ferdigstilles nå
I 2019 lanserte Finanstilsynet sin regulatoriske sandkasse for fintech. Dette var den femte regulatoriske sandkassen for fintech som ble lansert i Europa. Så langt har to prosjekter deltatt i sandkassen. Disse to prosjektene befinner seg nå i sluttfasen av sine sandkasseprosjekt:
Quesnay AS: Er et fintech/regtech-selskap som i sandkassen ønsker å utvikle løsninger knyttet til antihvitvaskingsarbeid hos rapporteringspliktige foretak. I sandkassen vil et mål være å finne ut av hvilken informasjon som kan deles mellom foretakene iht. hvitvaskingsloven.
Sparebank 1 SR-Bank: Ønsker å utvikle en løsning for en autorisert digital kunderådgiver hvor teknologien bak rådgivningen vil inneholde kunstig intelligens. Kunderådgiveren skal i første omgang kunne gi råd om pensjonsprodukter, men ambisjonen til banken er å senere få utviklet en kunderådgiver som kan gi fulle investeringsråd samt å få roboten autorisert av FinAut.