Norgesferie førte til båtskadetopp

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Norgesferie førte til båtskadetopp

Båtliv. Illustrasjonsbilde.

Nordmenn på ferie i eget land har skadet fritidsbåtene båtene sine mer i år enn i fjor, viser tall fra Finans Norge. Antallet båtskader etter tredje kvartal økte med 27 prosent og erstatningene med 19 prosent.

Over 11 000 skader på fritidsbåter er registrert, og erstatningene er på over en halv milliard kroner.

På forsommeren meldte båtforhandlerne om rekordsalg, og mange har trolig feriert i båt for første gang i sommer. Flere forsikringsselskap ventet derfor et høyere antall skader enn vanlig.

– Mer enn halvparten er havariskader, og mange av disse skadene gjelder grunnstøtinger. Sammenstøt med andre båter og skader mens båten er fortøyd, er også skader forsikringsselskapene ofte får meldinger om, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Mange av skadene kom på forsommeren da det var fint vær mange steder i landet, mens juli var kald og trakk færre folk til sjøs. Dette kan ha bidratt til at skadetallet ikke ble enda høyere.

Pass på båten i vinter

En god del skader kommer om vinteren. Husk å se ofte til båten din, og hvis den ligger ute på sjøen må både is og snø håndteres, i tillegg til jevnlig sjekk av fortøyningene. Husk også at vinden ofte kommer fra en annen retning om vinteren.

Mangler navigasjonskunnskaper

Mange nordmenn har investert i dyre og fine båter. Det er viktig at båtførere kan navigere båten de skaffer seg under skiftende værforhold.

– Båtene er blitt raskere, dyrere og større. Dessverre skorter det av og til på kunnskapene om navigasjon. Mange alvorlige båtulykker skyldes også alkohol og ruspåvirkning. Ta båtførerprøven, hold farten nede og husk at alkohol og båt kan være en livsfarlig kombinasjon, sier Neverdal i Finans Norge.

Vil ha obligatorisk småbåtregister

Finans Norge ønsker et obligatorisk småbåtregister. Bedre oversikt over eierforhold og miljøhensyn er noe av bakgrunnen. Et register vil være av stor betydning når det gjelder å redusere mulighetene for forsikringssvindel og hvitvasking av penger.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no