Telenor advarer mot bølge av dataangrep

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Telenor advarer mot bølge av dataangrep

Bedrifter over hele verden har de siste månedene blitt utsatt for angrep av cyberkriminelle. De kriminelle styrer store mengder med trafikk på nettet inn mot bedriftene de angriper. Trafikkmengden stenger ned datasystemene til den angrepne. Samtidig mottar bedriften et krav om løsepenger for å stoppe angrepene. Ikke betal, råder Telenor.

Advarselen fra Telenor kommer som en følge av at selskapet selv ble angrepet 12. oktober, forteller Telenor i en pressemelding.

– Gjennom Nordic Financial Cert har finansnæringen et godt system for å beskytte den finansielle infrastrukturen i Norden, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge.

– Vi har gode rutiner for slike angrep. Men Norge har mange små og mellomstore bedrifter som ikke alltid har ressursene til nødvendig beskyttelse. Det er viktig at disse bedriftene tar nødvendige forholdsregler slik at konsekvensene blir mindre om de blir angrepet, sier han.  

Daglig leder for Nordic Financial CERT, Morten Tandle, er kjent med slike angrep.

­– Vi ser samme type angrepsbølge som Telenor beskriver. Enkelte finansvirksomheter i Norden har vært rammet av lignede tjenestenektangrep der de kjører et demoangrep for å presse virksomheten til å betale. De har ikke lykkes hos våre medlemmer, sier Tandle.

Telenor gikk ut med advarselen via en pressemelding der de åpent forteller om angrepet på dem selv.

– Det er svært viktig og prisverdig at en aktør som Telenor forteller om en slik hendelse, sier Staavi. Det er gjennom slike hendelser alle kan lære og vi alle kan heve guarden og beskytte oss bedre.