Vannskadene kommer hvert 8. minutt

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Vannskadene kommer hvert 8. minutt

Mann samler opp vann fra skadet tak i en bøtte
Foto: Shutterstock

Vannskader oppstår oftere enn innbrudd og brannskader i norske boliger og hytter. Hvert åttende minutt blir det meldt inn vannskader til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge.

Etter første halvår av 2020 er nesten 33 000 vannskader meldt inn fra private hus, leiligheter og hytter. Erstatningene er på hele 1,4 milliarder kroner, en økning på to prosent sammenlignet med samme periode fjor.
 
Vann kan gjøre stor skade, og det er viktig at opptørking og utbedring av slike skader skjer så raskt som mulig.
 
–Vi har stadig finere interiør, samt mer og dyrere utstyr og møbler i boligene våre. Mange vannskader oppstår på kjøkken og bad. På kjøkken er det mye vanntilkoblet utstyr som også kan være kilder til vannskader. Erstatningsutbetalingene har steget jevnt de siste årene, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Gamle rør må skiftes

Svært mange vannskader skyldes gamle rør som ikke er skiftet ut, og mange vannskader oppstår på badet.
 
– Det er svært viktig å sjekke og bytte ut gamle rør når kjøkken og bad pusses opp. Litt for mange tenker kun på det visuelle, men husk at rør og installasjoner også må byttes ut etter hvert, sier Neverdal i Finans Norge.
 
Mange vannskader skyldes også vanninntrenging utenfra. Det innebærer at vannet kommer inn i boligen, for eksempel etter kraftige regnskyll. Vannet må ledes vekk fra hus eller hytte, dessuten må sluk og andre vannveier være åpne slik at vannet får renne vekk fra bygningen.

Godkjente lekkasjestoppere

Lekkasjestopper er utstyr som monteres i eller omkring vannførende installasjoner for å stoppe lekkasjer. Lekkasjestoppere registrer lekkasje, og stenger automatisk vanntilførselen fra skadestedet.

Se forsikringsgodkjente (FG-godkjent) lekkasjestoppere hos FG Skadeteknikk

 

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no