Må i fengsel for storstilt svindel med frontruter

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Må i fengsel for storstilt svindel med frontruter

Knust frontrute på bil
Foto: Thomas Brun. NTB scanpix

En Oslo-mann er dømt til ett og et halvt års fengsel for forsikringssvindel med bilglass. 56-åringen er i Oslo tingrett dømt for grovt forsikringsbedrageri, for å ha svindlet en rekke forsikringsselskap fra et nå nedlagt bil- og glassverksted på Økern i Oslo.

Domfelte som var daglig leder ved verkstedet, svindlet ifølge dommen til seg 3,9 millioner kroner etter å ha sendt inn 650 fiktive skademeldinger til forsikringsselskapene. Skademeldingene omfatter bilruter som aldri ble skiftet, men der regningen likevel ble oversendt forsikringsselskapene som deretter betalte fakturaene. 56- åringen er også dømt til å tilbakebetale forsikringsselskapene for svindelen.

– Forsikringsnæringen er fornøyd med dommen og mener den er riktig. Dommen gjenspeiler at dette er planmessig og systematisk utført gjennom en årrekke. Forsikring er bygget på tillit. Forsikringssvindel er et samfunnsproblem som kan få store konsekvenser for de som prøver seg på dette, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Svindelen ble utført på flere måter, både med og uten bileiernes medvirkning. Forsikringene til helt intetanende bileiere ble misbrukt. I andre tilfeller ble falske skademeldinger benyttet som betalingsmiddel for andre type reparasjoner som ble gjennomført ved bilverkstedet.

Bilglass-svindelen pågikk over flere år, og dommen gjelder saker fra årene 2013-2016.

Omfattende og alvorlig svindelsak

– Denne saken er ekstra alvorlig fordi vi her har med en profesjonell aktør å gjøre. Det var et krevende arbeid å rulle opp saken som startet med et tips fra en kunde. Vi har undersøkt en rekke biler og snakket med mange kunder i forbindelse med opprullingen av saken, sier Petter Domaas utredningssjef i If.

Forsikringsselskapene har nå blitt svært oppmerksomme på lignende svindelforsøk, og de har også innført bedre kontrollrutiner.

Dyre glasskader

I fjor erstattet forsikringsselskapene bilruter for rundt 1,6 milliarder kroner.

Stadig dyrere og mer avanserte bilruter med mye teknikk innebygget, samt flere biler, er viktige årsaker til de høye erstatningene. Men på grunn av en kraftig økning av glasserstatningene over tid, er forsikringsselskapene årvåkne.

– Kontrolltiltakene skal ikke gå ut over alle de ærlige kundene, og de seriøse verkstedene. Samtidig viser det store omfanget av slike skader at det er viktig å ha kontroll på kostnadene, sier Neverdal i Finans Norge.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no