Enig med Vipps: BankID er tryggere enn du tror

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Enig med Vipps: BankID er tryggere enn du tror

BankID står ikke stille og ser på at passord deles, og løsningen er tryggere enn du tror. Det skriver Vipps i digi.no som svar til Venstrepolitiker og saksordfører for ny finansavtalelov, Solveig Schytz. – Bankene og Vipps jobber kontinuerlig med sikkerhet i både BankID-løsningen og i nettbankene, sier forbrukerpolitisk direktør Gry Nergård i Finans Norge.

Illustrasjonsbilde av noen som signerer en avtale, bak et vannmerke med nuller og ett-tall
Elektronisk signatur er ikke bare BankID

Finansnæringen har tatt mange grep og stopper mange forsøk på id-tyveri. Disse og nye metoder som er på trappene for å sikre BankID-bruk, vil gjøre det om ikke umulig å svindle til seg lån i andres navn, så i alle fall svært vanskelig.

Saksordføreren for ny finansavtalelov mener likevel at den nye loven som nå er på trappene må begrense kundenes tap ved svindel. Forslaget som ligger på saksordførerens bord er en egenandel, som selv ved grov uaktsomhet fra forbrukers side, begrenses til 12.000 kroner ved misbruk av ens elektroniske id. Dersom det ikke er mulig å bevise grov uaktsomhet vil egenandelen bli 450 kroner.

Vanskelig å bevise

– I praksis kommer det til å bli vanskelig å bevise at noen er grovt uaktsom, og vi er redd denne regelen vil bidra til mer svindel med BankID. 450 kroner er en billig pris for noen som ønsker å svindle banken, sier Nergård, og fortsetter:

– Slik forslaget til den nye loven er utformet, er jeg redd for at oppfordringen til folk om å holde BankIDen sin beskyttet blir dårligere. Når det er bankens problem hvis du blir svindlet, har det vel ikke så mye å si om du er litt slepphendt? Og dersom domstolen finner at du har vært «uaktsom», blir du kun ansvarlig for 450 kroner.

Finansnæringen mener det er viktig at lovverket utformes slik at det opprettholdes strenge krav til aktsomhet for den som får tildelt en BankID. Hvis ikke vil noe av tilliten til elektronisk id, som bygger på at den du handler med på nett kan anta at det er rette vedkommende som benytter BankIDen, kunne forsvinne. Og med det kan også mye av både privat og offentlig digitalisering stoppe opp.

Gry Nergård

Gry Nergård

forbrukerpolitisk direktør

990 05 080 Gry.Nergard@finansnorge.no