Natur- og værskader for 30 milliarder på ti år

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Natur- og værskader for 30 milliarder på ti år

forside rapporten. foto og tekst.
Torsdag lanseres Finans Norges klimarapport 2020. Foto: NTB Scanpix

De siste ti årene er det rapportert om skader på bygninger og innbo for rundt 30 milliarder kroner, relatert til natur- og værskader, viser tall fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

I denne perioden ser vi at store nedbørsmengder som kommer på kort tid fører til mange og store skader. De siste årene har tettbygde områder ofte blitt rammet av ekstrem nedbør.

­­­­­­­- Vi må tilpasse oss skadene, og forebygge der vi kan, sier direktør for skadeforsikring i Finans Norge, Hege Hodnesdal.

Store nedbørserstatninger i 2019

I 2019 fikk det særlig det sentrale Østlandet store skader etter ekstrem nedbør. Fredrikstad-området fikk alene skader for nesten 250 millioner kroner.

I Nord-Norge og særlig i Nordland var det mye stormer på nyåret i fjor. Stormen herjet for rundt 200 millioner kroner i landsdelen de første månedene av fjoråret.

I fjor sommer ble vi flere steder overrasket av plutselig uvær. I Jølster fikk et av jordskredene tragiske konsekvenser da et menneske mistet livet. Dessuten ble en rekke boliger og eiendommer rammet av jord- og vannmengdene som raste ned fjellsiden.

Storm, flom og det kostbare vannet

Når vi ser på skadebildet de siste ti årene er det vanninntrenging utenfra og stopp i avløp som forårsaker de aller største erstatningene. Disse skadene kommer ofte i kjølvannet av store nedbørsmengder og utgjør 44 prosent av de totale vær – og natursskadeerstatningene.

Naturskader koster samfunnet milliardbeløp. I tillegg til de materielle forsikringsmeldte skadene, kommer store skader på infrastruktur og andre viktige områder.

Erstatningsbeløpene varierer fra år til år. Mens noen år er rolige, er andre år mer dramatiske på værfronten. Når vi ser på de siste ti årene, er det særlig 2011 som peker seg ut med mange og store skader.

Største enkelthendelser

Hva Når Hvor Antall Erstatning
Nyttårsstormen 1. jan. 1992 Vestlandet 29 500 2 098 mill. kr. 
Dagmar 25.-27. des. 2011  Vestlandet| 19 700 1 598 mill. kr.
Vesleofsen (flom)  mai-juni 1995 Indre Østlandet 7 000 1 489 mill. kr.
Ekstremnedbør og flom  6.-7. aug. 2016 Asker, Bærum, Oslo 3 100 512 mill. kr.
Ekstremnedbør og flom  1.-4. sept. 2019 Fredrikstad, Sarpsborg, Hvaler  2 100 256 mill. kr.

Tallene for erstatning er KPI-justert.

Forebygging og tilpasning

Norge må tilpasse seg nye tider med fare for flere vær- og naturskader.

 - Vi må tenke mer på hvor og hvordan vi bygger i fremtiden. Når vi planlegger, må historikk og tidligere skadebilde brukes til å høste erfaring, sier Hodnesdal i Finans Norge.

Mange kommuner er flinke til å tilpasse seg utfordringene, men det gjenstår fortsatt mye.

Samarbeid om forebygging, blir viktig fremover. Forsikringsnæringen bidrar til å belyse risikobildet.

Se rapportlanseringen

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no