På oppdrag fra Eksportkreditt Norge har EY kartlagt hvordan ledende norske og internasjonale banker, eksportfinansieringsaktører og andre låneinstitusjoner tilrettelegger for og markedsfører «grønne» lån.
Finans mer opptatt av bærekraft
Hvordan kategoriserer långivere hvilke prosjekter og selskaper som er klimavennlige, og hvilke vilkår, inkludert rente, tilbys i «grønne» lån? Hva er en sannsynlig framtidig utvikling? Långivere, både private og offentlige, har makt til å påvirke selskaper til å endre seg i en mer bærekraftig retning. De siste årene har klima fått stadig større oppmerksomhet i finansmiljøene, globalt og i Norge. Tilbydere av finansiering er opptatt av klimarisiko - men også de kommersielle mulighetene i klimaomstilling.
For finans, som ellers i samfunnet, er det en utfordring at det ikke har vært noen felles forståelse for hva som er «grønt», fordi det har manglet en felles definisjon på hva som kan klassifiseres som bærekraftig.
Klassifiseringssystem
Med EUs taksonomi introduseres det nå et klassifiseringssystem med kriterier for å bestemme hvorvidt en aktivitet kan anses som bærekraftig. Taksonomien vil gjøre det lettere for investorer å skille mellom bærekraftige investeringer og ikke-bærekraftige investeringer. Dette vil blant annet skape tillit i markedet for grønn finans og hindre såkalt grønnvasking.
– Taksonomien vil knyttes opp mot en rekke andre reguleringer og initiativ på området, herunder grønne merkeordninger som EU Ecolabel og EU Green Bond Standard. Dersom en aktivitet kvalifiserer som bærekraftig i henhold til taksonomien, vil man derfor kunne få tilgang på grønn finansiering med et formelt EU-stempel. Taksonomien vil også blir sentral når det nå utarbeides nye rapporteringskrav på bærekraftområdet, sa Line Asker under webinaret onsdag.