Ny rekord i bilbrannerstatning

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Ny rekord i bilbrannerstatning

Brente biler i Sola parkeringshus. Foto.
Etter brannen i parkeringshuset på Sola i januar. Foto: Stine Neverdal.

Bilbrannerstatningene er rekordhøye som følge av den kraftige brannen i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn i begynnelsen av januar. Erstatningene etter bilbranner økte til mer enn 200 millioner kroner i første kvartal 2020, mot rundt 80 millioner kroner etter første kvartal fjor, viser tall fra Finans Norge.

Tallet på bilbranner økte fra rundt 830, etter de tre første månedene i fjor, til over 2200 meldte skader etter samme periode i år.

Stort skadeomfang

Skadeomfanget etter brannen i parkeringshuset som startet 7. januar er enormt. Og mye av økningen i bilbranner skyldes denne ene storbrannen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

–  Det er viktig at brannen granskes grundig nå i ettertid.  Det må finnes en rekke læringspunkter i kjølvannet av den største og mest omfattende bilbrannsaken vi har hatt her i landet. Heldigvis ble det kun materielle skader, sier Neverdal.

Færre bilskader i mars

Selv om bilbrannene trekker skadetallet og erstatningene opp, gikk erstatningene for motorkjøretøy samlet sett noe ned sammenlignet med første kvartal i fjor. Erstatningene som gjelder busser, varebiler og lastebiler gikk ned med 14 prosent sammenlignet med fjoråret.

– For første kvartal vises kun starten av koronaeffekten. Men smitteutbruddet som førte til mye bruk av hjemmekontor, og dermed mindre trafikk i sentrale strøk, har gitt færre materielle skader og sammenstøt i trafikken i mars, sier Neverdal i Finans Norge.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no

Skadestatistikk 1. kvartal: Bilbrann og stor næringsbyggbrann

Erstatningene for landbasert forsikring i 1. kvartal i år var på 12,9 milliarder kr – en økning på 1,3 milliarder sammenlignet med samme kvartal i fjor. Reiseskadene står for den største økningen med over 600 millioner kr fra samme tid i fjor. Brannskadene på næringsbygg økte med nesten 300 millioner kr.

Rekordhøye reiseerstatninger etter koronautbruddet

Reiseerstatningene har økt kraftig etter koronautbruddet. Det viser tallene forsikringsselskapene har rapportert inn til Finans Norge for første kvartal i år.

strand mennesker, foto.
Mange har måttet avlyse sine ferieplaner på grunn av koronautbruddet, noe som har resultert i rekordhøye erstatninger fra forsikringsselskapene. Det har vært en dobling i antall og erstatninger sammenlignet med samme tidsperiode i fjor.