Rekordmye forsikringssvindel avslørt

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rekordmye forsikringssvindel avslørt

Det er avslørt mer forsikringssvindel enn noen gang før. Til sammen ble det avdekket svindel for nesten en halv milliard kroner i fjor, viser tall fra Finans Norge.

Gransker dokument med lupe. Illustrasjonsbilde.

Det er flest saker som gjelder skadeforsikring, mens de høyeste beløpene gjelder svindel med syke- og uføreforsikringer. Tallene gjelder de alvorligste sakene der det samtidig er brudd på forsikringsavtaleloven.

Privatpersoner svindler i gjennomsnitt for 133 000 kroner i skadeforsikringssakene, men det er noen store enkeltsaker som trekker opp. Bilsvindel, samt svindel med reise- og innboforsikringer, er blant de vanligste sakene.

Når det gjelder syke- og uføresakene, er svindelsakene i gjennomsnitt på 1,7 millioner kroner.

De siste årene har det blitt avdekket svindel for flere hundre millioner kroner i året. Samtidig er mørketallene store.

– Noen plusser på i eksisterende saker for å få utbetalt mer enn det de har rett på, mens andre dikter opp historier som ikke har skjedd i forsøk på å få en erstatningsutbetaling, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Risikerer politianmeldelse

Konsekvensene av å svindle kan bli store. I de alvorligste sakene er strafferammen inntil seks års fengsel. De som svindler forsikringsselskapene tar en høy risiko.

Det er forsikringsselskapene selv som avslører de fleste svindlerne. De som prøver seg på svindel, risikerer blant annet politianmeldelse og eventuelt fengsel. 

– Det er viktig å påpeke at de aller fleste kundene er ærlige. De som svindler stjeler fra fellesskapet, og forsikring er bygget på tillit, sier Neverdal.

Flere menn svindler

Forsikringssvindlerne finnes i alle aldersgrupper og samfunnslag.  Aldersgruppen 20 til 30 år står bak mest svindel med reiseforsikringer og bilforsikringer. Det er flest 30-40- åringer som svindler med syke- og uføreforsikringer.

Totalt sett avsløres flere menn enn kvinner som forsikringssvindlere, og menn står for de største beløpene.

De ferske svindeltallene fra Finans Norge viser at det er 66 prosent menn og 34 prosent kvinner blant svindlerne.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no

Nå kommer sykkeltyvene

Erstatningene etter sykkeltyverier har aldri vært høyere enn i 2019. Utbetalingene økte med 23 prosent fra året før til over 100 millioner kroner, viser Finans Norges tall over forsikringsmeldte tyverier.

Flere sykler. Illustrasjonsfoto.
Gjennomsnittlig erstatning for en sykkel er 8 000 kroner. Foto: Glowoconcept/Adobe Stock Photo.