Mer enn 3800 pengemuldyr avslørt i internasjonal kampanje mot hvitvasking

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Mer enn 3800 pengemuldyr avslørt i internasjonal kampanje mot hvitvasking

Illustrasjon. cyber crime.
Et pengemuldyr er en person som mottar penger fra en person og overfører dem videre til en annen - mot betaling. Dette kan være i forbindelse med hvitvasking. Finans Norge er med i en informasjonskampanje sammen politiet for å spre kunnskap om fenomenet. Foto: Adobe Stock

Politi og finansnæring i 31 land har fra september til november samarbeidet om å gjennomføre en kampanje for å avdekke pengemuldyr og hvitvasking av penger. 228 er arrestert, og det er avverget tap på 12.9 millioner euro. 

Politiet I 31 land, støttet av Europol, Eurojust og den europeiske bankforeningen European Banking Federation (EBF), har gjennomført kampanjen, som har hatt som mål å slå ned på pengemuldyrsaktivitet, hvor ofte uvitende personer misbrukes til å transportere og overføre penger med sikte på hvitvasking.

I Norge har politiet samarbeidet med norske banker og med Finans Norge om kampanjen.

– Det er viktig å opprettholde en kontinuerlig oppmerksomhet rundt dette svært samfunnsskadelige fenomenet, sier advokat Atle Roaldsøy i Finans Norge, og legger til:

– Finans Norge er opptatt av banker og andre finansforetak ikke skal utnyttes til hvitvasking av utbytte av straffbare handlinger. Det er en del av vårt samfunnsansvar som næring. Kriminalitet skal ikke lønne seg,

Kjenner ikke omfanget i Norge

Det er femte gang av denne internasjonale kampanjen er gjennomført. Årets kampanje har avdekket 3833 pengemuldyr og 386 personer som driver med rekruttering av pengemuldyr. 228 av disse er blitt arrestert. 1025 etterforskninger ble åpnet, og flere av dem pågår fortsatt. Mer enn 650 banker, 17 bankforeninger og andre finansinstitusjoner hjalp til å rapportere inn 7520 mistenkelige transaksjoner fra pengemuldyr, og avverget et tap på 12,9 millioner euro.

1 2018 ble 78 personer benyttet som pengemuldyr i Norge, skriver Økokrim i en pressemelding. Det har vært personer av begge kjønn, hvor den eldste personen var 93 år gammel.

– Vi kjenner ikke omfanget av hvitvasking ved bruk av pengemuldyr i Norge. Det er trolig store mørketall, skriver Økokrim i pressemeldingen.

Pengemuldyr rekrutteres ofte gjennom sosiale media

Pengemuldyr deltar ofte uten å vite det i hvitvaskingsaktiviteter gjennom å motta og overføre illegale penger mellom bankkonti og ulike land. De som rekrutterer pengemuldyrene har ofte uskyldige og gode grunner til å forsøke å lure personer til å bli pengemuldyr.

Datingsider på internett og sosiale medier brukes ofte, hvor ofrene over tid overtales til å åpne bankkonti under påskudd av at man trenger å overføre penger. Det fristes også på sosiale medier med at man kan få lettjente penger. Denne metoden er særlig rettet mot studenter og unge voksne.

Selv om man er blitt uskyldig trukket inn i denne typen aktivitet, er det ulovlig å drive med denne virksomheten. Straffen for å bidra til denne typen hvitvasking kan være svært alvorlig.

Økokrims råd

  • Undersøk godt rundt selskaper eller personer som tilbyr deg jobb.
  • Oppgi aldri bankkontoopplysningene dine til noen du ikke kjenner og stoler på.
  • Takk nei til tilbud om lettjente penger. Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det.
  • Hvis du mistenker at du eller noen du kjenner er blitt brukt som pengemuldyr, ta kontakt med politiet på ditt hjemsted og banken