– Den infrastrukturen vi nå legger til rette for, og som omtales som «Bank-i-butikk», betyr at butikker kan ta imot innskudd fra kunder som har et gyldig bankkort og bankkonto, forklarer Eivind Gjemdal, daglig leder i Bits AS. Han håper at mange butikker nå vil velge å tilby tjenesten slik at den får en stor utbredelse rundt omkring i Norge.
Fortsatt kontanter i bruk
Under 2 prosent av pengemengden i landet er kontanter, men statistikk viser at det fortsatt er mange som i løpet av en uke benytter kontanter. Og bankene har en enerett og en forpliktelse til å tilby kontanter til sine kunder.
Uttaksstrukturen kundene er vant til i dag vil ikke endre seg, men det vil nå være slik at butikkene og bankene må inngå en avtale som gjør at kundene kan gjøre innskudd i butikken.
– Selv om en typisk 14-åring i dag ikke vet hva vekslepenger betyr, så har vi i finansnæringen et samfunnsansvar som gjør at vi må kunne tilby kontanttjenester til de som ønsker det. Vi blir i større og større grad digitale, men vi er ikke der ennå at ingen bruker kontanter, sier Gjemdal.
Infrastrukturen «Bank-i-butikk» er ikke tatt i bruk enda. Gjemdal forventer at alle bankene vil knytte seg til denne infrastrukturen for bankkundene, men er usikker på i hvilken grad butikkjedene og lokale butikker vil inngå avtaler med bankene.
Selv om kontantvolumet i samfunnet er lavt, mener COOP at det fortsatt er en betydelig mengde kontanter i omløp. Ca 10 prosent av kundene deres betaler med kontanter: