Hvordan setter du penger inn i banken?

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Hvordan setter du penger inn i banken?

Norske pengesedler
Selv om avtalen "Bank-i-post-i-butikk" utløper vil innskudd fortsatt være mulig. Foto: Adobe stock

Det å skaffe kontanter oppleves som enkelt og tilbys som tjeneste mange steder. Bankkunder kan enkelt få tatt ut det beløpet de har behov for uavhengig av hvor de bor i landet. Men myndighetene har vært bekymret for i hvilken grad det å få gjort innskudd blir vanskeligere ettersom flere og flere bankfilialer ikke tilbyr kontanttjenester og etter at avtalen om «Bank-i-Post-i-butikk» ikke videreføres. I løpet av neste år blir det en ny løsning for innskudd av kontanter.

– Den infrastrukturen vi nå legger til rette for, og som omtales som «Bank-i-butikk», betyr at butikker kan ta imot innskudd fra kunder som har et gyldig bankkort og bankkonto, forklarer Eivind Gjemdal, daglig leder i Bits AS. Han håper at mange butikker nå vil velge å tilby tjenesten slik at den får en stor utbredelse rundt omkring i Norge.

Fortsatt kontanter i bruk

Under 2 prosent av pengemengden i landet er kontanter, men statistikk viser at det fortsatt er mange som i løpet av en uke benytter kontanter. Og bankene har en enerett og en forpliktelse til å tilby kontanter til sine kunder.

Uttaksstrukturen kundene er vant til i dag vil ikke endre seg, men det vil nå være slik at butikkene og bankene må inngå en avtale som gjør at kundene kan gjøre innskudd i butikken.

– Selv om en typisk 14-åring i dag ikke vet hva vekslepenger betyr, så har vi i finansnæringen et samfunnsansvar som gjør at vi må kunne tilby kontanttjenester til de som ønsker det. Vi blir i større og større grad digitale, men vi er ikke der ennå at ingen bruker kontanter, sier Gjemdal.

Infrastrukturen «Bank-i-butikk» er ikke tatt i bruk enda. Gjemdal forventer at alle bankene vil knytte seg til denne infrastrukturen for bankkundene, men er usikker på i hvilken grad butikkjedene og lokale butikker vil inngå avtaler med bankene.

Selv om kontantvolumet i samfunnet er lavt, mener COOP at det fortsatt er en betydelig mengde kontanter i omløp. Ca 10 prosent av kundene deres betaler med kontanter:

Coop mener det er 10 % som bruker kontanter