Look to Sweden – digitaliseringsprosjekter i Riksbanken

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Look to Sweden – digitaliseringsprosjekter i Riksbanken

Foto. Mann på talerstol.
Henry Ohlsson fra Riksbanken fortalte på Betalingsformidlingskonferansen om hva Riksbanken tenker om digitalisering og muligheter for E-kroner.

Kryptovaluta er her, Libra kommer og Facebook lanserer sin «vipps»-versjon. Betalingsformidlingsmarkedet er i stor endring. Henry Ohlsson fra Riksbanken delte deres erfaringer i arbeidet med digitalisering og sentralbankens rolle, og fortalte om arbeidet med E-kroner på betalingsformidlingskonferansen 2019. 

300 ivrige deltakere fylte opp konferansesalen på Fornebu, og da visesentralbanksjef Jon Nicolaisen entret scenen var det så stille at en ville hørt en knappenål falle.

– Betalingsformidlingsmarkedet er i endring og det er to aspekter som utfordrer oss nå. Det ene er vertikal integrasjon. Tjenestene i kundegrensesnittet kobles tettere sammen med infrastrukturen bak, noe vi så da Vipps fusjonerte med BankID og BankAxept. Det andre er at det skjer endringer i eierskapet til betalingssystemet, som ved Mastercards planlagte oppkjøp av sentrale deler i Nets, sier Nicolaisen.

Sentralbanken i Sverige med fire prosjekter

Sentralbankens rolle i møte med nye digitale og endret betalingsformidling stod sentralt torsdag morgen på konferansen. Digitalisering i sentralbanken står sentralt for Riksbanken i Sverige, og Vice Riksbankchef Henry Ohlsson ga et svært interessant innblikk i dette arbeidet.

– I Sverige jobber vi nå med fire prosjekter angående digitalisering av sentralbankens rolle. Dette er blant annet et prosjekt om E-kroner, begynner Ohlsson å fortelle.

Dette går ut på en skal kunne oppbevare svenske kroner digitalt på samme måte som en oppbevarer sedler. I løpet av 2020 kommer Riksbanken til å gjennomføre et prosjekt for å teste en teknisk løsning for å oppbevare digitale kontanter på kort eller i en app, foreløpig ikke med konto i Riksbanken.

– Nå skal den svenske regjeringen utrede hvilken rolle staten skal ha på betalingsmarkedet, hva er et legat betalingsmiddel og hvilke penger må næringslivet ta imot, sier Ohlsson.

Foto. Personer på konferanse
300 deltakere lyttet ivrig til foredrag under årets utgave av Betalingsformidlingskonferansen.
14 nov

Betalingsformidlings-konferansen 2019

Finans Norge inviterer 14.-15. november til sin årlige betalingsformidlingskonferanse på Quality Hotel Expo, Fornebu. Konferansen er en viktig møteplass for alle som er interessert i digitalisering og betalingsformidling.