Klimarapport: Klimakostnadene øker

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Klimarapport: Klimakostnadene øker

Robåt halvveis på land. Illustrasjonsfoto.

Siden 2008 har klima- og værrelaterte skader kostet Norge over 30 milliarder kroner. Skader knyttet til vær og klima øker, viser Finans Norges klimarapport. Finansnæringen mener vi må forebygge og tilpasse oss det endrede klimaet i Norge.

Forsikringsbransjen i Norge har gjennom 40 år samlet statistikk for hva klima- og værrelaterte skader koster oss. Og trenden er tydelig – de årene med flest og dyrest skader, kommer hyppigere og hyppigere.

Dette er skader på bygninger og innbo hos privatpersoner og næringsliv. I tillegg til dette kommer skader på biler, båter, offentlig eiendom og infrastruktur.

Seks av de siste åtte årene er på topp ti

Naturskader koster det norske samfunnet milliardbeløp. Erstatningsbeløpene varierer sterkt fra år til år. Noen år er rolige, mens i andre år blir vi truffet av flere og mer alvorlige hendelser. Tidenes verste naturskadeår i Norsk Naturskadepool var 2011 da det ble gjort skader for nesten tre milliarder kroner.

Statistikk helt tilbake til 1980, viser at erstatninger etter naturskader har vært spesielt høye de siste årene. Seks av de ti verste naturskadeårene er kommet i løpet av de siste åtte årene.

– Tallene viser at naturskadene kommer oftere enn før, og rammer flere, sier direktør for skadeforsikring i Finans Norge, Hege Hodnesdal.

Må forebygge mer

– Vi kan ikke bare fortsette å betale for å reparere skader. Vi må forebygge at skadene skjer, og vi må tilpasse oss det nye været. Derfor må vi i framtiden tenke forebygging og tilpasning til klimaendringene. Vi må passe på hvor og hvordan vi bygger, samt hvor og hvordan vi gjenoppbygger, sier direktør for skadeforsikring i Finans Norge, Hege Hodnesdal.

Hege Hodnesdal

Hege Hodnesdal

direktør skadeforsikring

934 79 620 Hege.Hodnesdal@finansnorge.no
17 okt

Bærekraftkonferansen 2019

Det er et taktskifte på gang i finansnæringen, og dette taktskiftet er grønt! 17. oktober inviterer Finans Norge til den årlige bærekraftkonferansen. Konferansen er en viktig møteplass for alle med interesse for bærekraft og klimaspørsmål. På fjorårets...