Avslørt for storsvindel med uføreforsikring

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Avslørt for storsvindel med uføreforsikring

Studererer tekst med lupe. Illustrasjonsfoto.

Kreative svindlere forsøker å lure til seg penger fra forsikringsselskapene gjennom å svindle med uføreforsikringer. En stadig større andel av de avdekkede svindelbeløpene gjelder svindel med uføreforsikringer. I gjennomsnitt forsøker folk som svindler på denne måten å lure til seg 1,4 millioner kroner, viser Finans Norges tall.

Hvert år avslører forsikringsselskapene svindel for flere hundre millioner kroner. Samtidig er mørketallene store.

– De aller fleste kundene er ærlige og de forventer at forsikringsselskapene gjør det de kan for å ta svindlerne, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Ulike metoder brukes for å prøve å lure til seg penger. Noen dikter opp en skade som ikke er reell, eller overdriver kraftig på en skade de allerede har. Andre forteller for eksempel at de har skadet seg stygt på jobben. Mens de kanskje egentlig har skadet seg i fylla på fritiden.   

Enkelte fortier også at de har en alvorlig diagnose når de kjøper forsikring.

Noen av svindlerne er svært kreative, andre er enkle å avsløre. Rundt 60 utredere jobber i forsikringsselskapene med å avsløre svindelen.

Risikerer fengsel

De største beløpene gjelder svindel med syke- og uføreforsikringer, mens det er flest saker som gjelder svindel med skadeforsikring.  Det er forsikringsselskapene selv som avslører de fleste svindlerne. De som prøver seg på svindel, risikerer politianmeldelse, fengsel og forsikringsnekt.

– De som svindler forsikringsselskapene tar en høy risiko, og de svindler fellesskapet. Forsikring er bygget på tillit. Jegtror heller ikke alle er klar over hvilke konsekvenser det kan få å svindle på forsikringen, sier Neverdal i Finans Norge.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no