Ny rekord i kortbruk

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Ny rekord i kortbruk

Tall fra Nets og Vipps AS viser at det i august ble satt ny rekord i kortbruk i Norge. Det ble utført 180,9 millioner kortkjøp, en vekst på 4,9 prosent i forhold til august 2018. Betalingskortene ble benyttet til å handle for 59,1 milliarder kroner, en økning på 2,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Illustrasjonsfoto av kontaktløs betaling i butikk

— Dette er første gang det er gjennomført over 180 millioner kortkjøp i løpet av en måned. I gjennomsnitt var det mer enn 5,8 millioner kortkjøp per dag i august. Ser vi noen år tilbake, var dager med mer enn 5 millioner kortkjøp ansett som dager med mye kortbruk. Så dette er kanskje en ytterligere bekreftelse på vi beveger oss mot et kontantfritt samfunn, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.

Bankkort med BankAxept ble i august benyttet 148,4 millioner ganger, noe som er 3,5 millioner mer enn samme måned i fjor. Det ble handlet varer og tjenester med disse kortene for 45,6 milliarder kroner.

I tillegg til BankAxept-kort, fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort.

Kontaktløse betalinger blir stadig mer vanlig

I august tæppet nordmenn 20,9 millioner ganger med BankAxept-kort, en økning på 16,4 prosent sammenlignet med juli 2019. Det ble tæppet for nesten 4,2 milliarder kroner.

— Andelen av kontaktløse betalinger i forhold til antall totale BankAxept kjøp økte fra 12,4 prosent til 14,1 prosent, og vi ser at andelen øker mye hver eneste måned. Dette er et tydelig tegn på at stadig flere ser fordelene ved å tæppe kortet og at vi er i ferd med å etablere nye vaner. Vi tror veksten kommer til å forsterke seg utover høsten og ser frem til at de store dagligvarekjedene snart åpner opp for kontaktløs betaling, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS.

Du kan alltid tæppe med ditt BankAxept-kort uavhengig av beløp, men det er en grense for når du må taste PIN-kode. For beløp over 400 kroner må du med jevne mellomrom taste PIN-koden din.

For ytterligere informasjon, ta kontakt med:

Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge, tlf. 915 39 846, e-post: satjo@nets.eu
Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS, tlf 997 41 263, epost: hanne.kjaernes@vipps.no