Øker bemanningen for å avdekke hvitvasking

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Øker bemanningen for å avdekke hvitvasking

Gransker dokument med forstørrelsesglass
Det er knapt et år siden den nye hvitvaskingsloven trådte i kraft, og flere banker har doblet bemanningen for å stå sterkere i arbeidet mot kriminalitet og mistenkelige sanksjoner.

Den nye hvitvaskingsloven har ført til at flere banker har økt bemanningen i arbeidet for å avdekke kriminalitet og mistenkelige transaksjoner.

Den nye hvitvaskingsloven som trådte i kraft 15. oktober i fjor har hatt stor effekt. Dagens Næringsliv melder mandag 5. august at det nye regelverket merkes godt i bankene, som nå har økt bemanningen for å kunne avdekke kriminell virksomhet.

Hvitvakslingsloven tilsier at banker og toppledelse kan få bøter inntil 44 millioner kroner eller 10 prosent av bankens brutto omsetning dersom de bryter plikten om å rapportere inn mistenkelige transaksjoner. Nå tas det grep for å unngå dette.

– Bankene har fått et stort samfunnsansvar for å bidra i arbeidet mot hvitvasking. Selv om Norge er et land med relativt lite kriminalitet, er det jo mye svart økonomi, også i Norge, så ett eller annet sted går jo disse pengene, sier Ragnhild Georgsen i Fana Sparebank til DN.

Julie Odden, leder for antihvitvaskingsarbeidet i Sbanken, sier til DN at den nye loven har vært med å styrke innsatsen i hele bankmarkedet.

DN skriver at både Fana Sparebank og Sbanken har doblet antall ansatte som arbeider med hvitvasking, samt at DNB har over 250 personer som utelukkende jobber med dette temaet.