Uten bilforsikring er du ute å kjøre i sommer

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Uten bilforsikring er du ute å kjøre i sommer

Du legger vel ikke i vei på bilferie uten å ha forsikringen i orden? Hvis du skaffer deg bil en fredag, må du ikke vente til mandag med å kjøpe forsikring.

Kø. Biler. Foto.
Skal du på bilferie i sommer? Da må du ha forsikringen i orden, hvis ikke kan det koste deg dyrt.

Dersom du mangler lovpålagt ansvarsforsikring på bilen, og den gjør skade, må du dekke alle erstatningskostnader hvis du havner i en trafikkulykke. Ved alvorlige personskader kan beløpet komme på flere millioner kroner. Ved trafikkuhell der det til alt hell kun blir materielle skader, kan også erstatningskravet fort komme opp i mange hundre tusen kroner. Til sammen mangler rundt 31 000 kjøretøy her i landet forsikring. De fleste av disse kjøretøyene er personbiler.

To om dagen

Uforsikrede kjøretøy gjør i gjennomsnitt skade to ganger hver eneste dag året rundt, viser tall fra Trafikkforsikringsforeningen (TFF). 

– Med en gang du skaffer deg bil, motorsykkel, moped eller et annet kjøretøy, må du huske å ha forsikringen i orden. Kontakt et forsikringsselskap før du kjøper kjøretøyet, sier leder av Trafikkforsikringsforeningen Roger Stenseth.

Gebyrene tar ikke ferie

Myndighetene innførte i fjor et gebyr rettet mot uforsikrede kjøretøyeiere. Eiere av personbiler må for eksempel betale 150 kroner hver eneste dag uten forsikring. For andre kjøretøy er det egne satser.

https://www.tff.no/informasjon/sporsmal-og-svar-om-gebyret/

Hensikten med gebyret er at flere skal skaffe seg lovpålagt forsikring. De som dropper forsikringen tar en stor risiko.

– Hver eneste dag uten forsikring koster deg dyrt. Hvis du har råd til bil, må du også ta høyde for utgiftene til forsikring. Den lovpålagte ansvarsforsikringen koster noen tusen kroner i året. Eieren har ansvaret for å ha forsikringen i orden, sier Stenseth.  

Hvis du ikke har råd til å forsikre bilen, må du levere inn skiltene til Statens vegvesen eller selge den.