Gjeldsregistrene snart i full drift

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Gjeldsregistrene snart i full drift

Faksimile fra Dagens Næringsliv.
Gjeldsregistrene kan bremse nye lånesøknader. (Faksimile fra Dagens Næringsliv)

Fra 1. juli vil to gjeldsinformasjonsforetak være i full drift i Norge. Informasjonen fra disse kan få betydning for behandlingen av den enkeltes lånesøknad. Gjeldsinformasjonsforetakene gir oversikt over usikret gjeld, dvs. forbrukslån og kredittkortgjeld.

To gjeldsinformasjonsforetak fra 1. juli

Bankene har frist til 1. juli med å levere informasjon til gjeldsregistrene.

Betydning for lånesøknaden

– Dette blir spennende. Her kan folk også gå inn og søke på seg selv – helt gratis. Bankene betaler, sier Svein Ove Karstensen, leder for Norsk Gjeldsinformasjon til Dagens Næringsliv. Selskapet hans driver den nye nettsiden norskgjeld.no som er eid av Finans Norge.

Den nye ordningen vil antagelig føre til at færre får innvilget lån fordi det blir lettere å se hvem som har tatt opp for mye forbruksgjeld i flere ulike banker. Det kan også få betydning for hvor stort boliglån man kan få.

Han mener at også kredittgrensene folk har på kredittkort vil kunne få betydning for ytterligere låneopptak. Det er rammen på kredittkortet som vil bli registrert og telle med i vurderingen om hvor mye gjeld du kan få.

Plikt til å levere informasjon

Bankene har plikt til å levere informasjon før 1. juli til begge registrene, men det er opp til den enkelte bank å velge hvilket registrer en ønsker å hente informasjon fra.

For ordens skyld: Finans Norge eier Norsk Gjeldsinformasjon som driver norskgjeld.no. Dette registeret skal altså konkurrere med de andre aktørene på like vilkår.

Dagens Næringsliv: Slik vil gjeldsregisteret ramme nordmenns lånesøknader på en helt ny måte (Bak betalingsmur)