Siv Jensen snudde: Personalforsikringer kan verdsettes til kostpris

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Siv Jensen snudde: Personalforsikringer kan verdsettes til kostpris

Finansminister Siv Jensen snudde fredag kveld, og varsler i en melding at personalforsikringer likevel kan verdsettes til kostpris.

Faksimile Aftenposten.
Siv Jensen varsler forskriftsendring for å unngå skatteskjerpelsen. (Faksimile fra Aftenpostens sak 10.05.2019)

Det ble fredag kjent at Skattetatens nye veileder om beskatning av naturalytelser ville innebære en kraftig skatteskjerpelse for ansattes fordel ved gruppelivsforsikringer, reiseforsikringer, helseforsikringer og andre frivillige forsikringer arbeidsgiver har tegnet for de ansatte. Finans Norge advarte sterkt mot konsekvensene av forslaget. Flere andre, blant andre Revisorforeningen og Finansforbundet var også sterkt kritiske.

– Klokt av finansministeren

Fredag kveld ble det klart at finansminister Siv Jensen hadde satt ned foten.

– Raskt, resolutt og klokt av finansministeren, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne.

– Det er svært bra at Siv Jensen her så tydelig og så hurtig tar bort den usikkerheten som veilederen har skapt. Hadde dette blitt stående ville det vært særdeles uheldig både for arbeidstakere, arbeidsgivere og forsikringsnæringen. Dette er derfor en veldig viktig avgjørelse av finansministeren.

Vil endre forskriften

Fredag kveld la Finansdepartementet denne meldingen ut på sine nettsider.

"Finansdepartementet vil gjennomføre en forskriftsendring slik at verdien av personalforsikringer kan baseres på kostpris. 

Fra 1. januar 2019 er hovedregelen at alle naturalytelser skal verdsettes til markedspris. Et enhetlig regelverk uten særordninger, er enkelt å forholde seg til og bidrar til likebehandling.

Det er likevel gode argumenter for å legge kostpris til grunn for å beregne verdien av fordelen de ansatte får gjennom forsikringsordninger som arbeidsgiver betaler. Å finne markedsverdien for tilsvarende forsikring kan innebære betydelig merarbeid for arbeidsgiver. 

– ­Vi har mottatt innspill om at de nye reglene for naturalytelser gjør det krevende å verdsette fordelen av personalforsikringer dekket av arbeidsgiver. Jeg har derfor gått en ekstra runde og besluttet å innføre et unntak fra hovedregelen, slik at fordelen kan verdsettes basert på kostpris, sier finansminister Siv Jensen (FrP).

Finansdepartementet tar sikte på å gjennomføre forskriftsendringen om kort tid med virkning fra og med 1. januar 2019.

– Det betyr at ting blir slik som det har vært tidligere for slike forsikringsordninger, sier finansministeren."

Håpløs skatteskjerpelse på personalforsikring

Skatteetaten har nå kommet med sin veileder til beskatning av naturalytelser. Der foreslår de en kraftig skatteskjerpelse for ansattes fordel ved gruppelivsforsikringer, reiseforsikringer, helseforsikringer og andre frivillige forsikringer arbeidsgiver har...

Faksimile fra oppslag om saken i Aftenposten
Tre millioner nordmenn får skatteskjerpelse, skriver Aftenposten. (Faksimile)