Pengequiz 2019: Tøff EM-finale og flott innsats av Anna og Ingrid

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Pengequiz 2019: Tøff EM-finale og flott innsats av Anna og Ingrid

Finalen i europamesterskapet i Pengequiz 2019 ble avholdt tirsdag 7. mai i Brüssel, og Norges to representanter, Anna Skorstad og Ingrid Domås, gjorde en flott innsats i de to finalerundene. Slovenia stakk av med seieren i en jevn og hard finale, der man både skulle svare rett og være rask med å svare for å oppnå full pott.

Bilde av Anna og Ingrid før EM-finalen startet
Like før finalen var nervene på høykant!

– Vi er litt irritert over at vi svarte feil på ett av spørsmålene, som vi visste rett svar på. Men dette har vært gøy og lærerikt, sier jentene fra Grong barne- og ungdomsskole.

De syns det var krevende å ta stilling til de ulike svaralternativene på de 30 Kahoot!-spørsmålene, med bare fem sekunders tid til å diskutere seg imellom. Det var små avstander i poengscorene mellom de beste lagene, og årets finale var tøffere enn fjorårets.

Stor deltakelse

– Alle som deltar i denne finalen i European Money Quiz er vinnere, sa Wim Mijs, lederen av European Banking Federation, EBF, til deltakerne før finalen. Han kunne fortelle av over 100 000 ungdommer over hele Europa hadde spilt Pengequiz, og 28 land hadde meldt opp sine vinnere til EM-finalen.

Målet er at konkurransen skal vokse seg enda større og få med enda flere ungdommer som kan ha det gøy med konkurransen samtidig som de lærer hvordan de skal håndtere egen økonomi.

Alle finalister.foto.
Her er alle finalistene sammen med blant annet EBFs Wim Mijs og Hilde E. Johansen, som leder EBF-komiteen som har ansvaret for EMQ

Slovenia stakk av med seieren

Det var jentelaget fra Slovenia som stakk av med den største pokalen, mens laget fra Nord-Makedonia kom på 2.plass og Tyskland tok 3.plassen.

– Årets finale har vært hakket tøffere enn i fjor, sa Quiz-master Sigurd Ringstad fra norske Kahoot! da han annonserte de tre vinnerlagene. Kahoot! er ansvarlig for den praktiske gjennomføringen av finalene, både de nasjonale og selve EM-finalen.

Bilde av Anna, Sigurd og Ingrid
Kahoot!s Sigurd Ringstad med Anna og Ingrid

Fikk trener-hjelp av lokalbanken

I forkant av EM-finalen fikk Anna og Ingrid pugge-hjelp av Grong Sparebank og kunderådgiver Maja Skarland. Hun er en del av ung-teamet i banken og jobber en del med undervisning av personlig økonomi i lokale skoler.

– Dette er en givende jobb, og det var veldig morsomt å kunne lage et opplegg for Anna og Ingrid, sier Skarland.

Det var ung-teamet som introduserte ungdomstrinnet ved Grong barne- og ungdomsskole for NM i pengequiz i fjor, etter oppfordring fra Finans Norge om å videreformidle konkurransen til lokale skoler.

Ingrid og Anna sammen med Maja Skarland i Grong sparebank.foto.
Ingrid og Anna sammen med Maja Skarland i Grong sparebank

Anbefaler deltakelse

Norges to representanter til EM-finalen ble fulgt av lærer Arild Skorstad fra Grong barne- og ungdomsskole. Han anbefaler flere skoler å delta neste år.

– Dette er både utviklende i forhold til kunnskap om personlig økonomi, men også det å reise. Det er ikke alle ungdommer som får reist så mye. Begge disse to elementene må man ha med seg videre i livet, sier læreren, som håper flere klasser melder seg på i 2020.

Klasse 9A ved Grong barne- og ungdomsskole er norgesmestere i pengequiz 2019

Bilde av klasse 9A Grong ungdomsskole
Jubelen sto i taket hos klasse 9A. Foto: Tonje Lerfald Nilssen

Vinneren i den norske finalen i pengequiz er kåret. Klasse 9A fra Grong barne- og ungdomsskole vant den tøffe konkurransen i personlig økonomi blant klasser i ungdomsskolen. Blant de 28 landene som har avholdt landsfinaler...