Verdens råeste finanskvinne er norsk

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Verdens råeste finanskvinne er norsk

I februar i år gikk siviløkonomstudent Tiril Flørnes Støle (22) helt til topps i den internasjonale konkurransen «Corporate Finance Women of the Year» i regi av revisjons- og rådgivningsgiganten EY i London. Kvinnelige økonomistudenter fra 15 land kjempet om tittelen og temaet var verdsettelse og gjennomgåelse av et mulig oppkjøp i næringslivet.

Foto av Tiril Flørnes Støle
Foto: Privat

I anledning kvinnedagen har vi tatt en prat med Tiril og hun forteller at en av de største grunnene til at hun valgte finans som karriereretning er at hun rett og slett trives med finansfagene.

– Jeg synes det er spennende å se på både bedrifter og markeder og prøve å analysere i hvilken retning utviklingen vil gå. Jeg fikk mine første aksjer allerede i dåpen og begynte å forvalte disse på ungdomsskolen. I begynnelsen var investeringsvalgene noe arbitrære. Jeg kjøpte Inditex-aksjer fordi venninnene mine handlet så mye på Zara at det måtte jo bare være god business. Etterhvert som jeg lærte mer teori under studiene og ble med i børsklubben på NHH ble valgene i større grad basert på verdsettelse og multipler.  Kort sagt har min interesse for finans bygget seg opp under studiet.

Hva er din motivasjon for å lykkes i bransjen?

– Motivasjonen min for å lykkes i bransjen er rett og slett at jeg trives i utfordrende miljøer. Jeg jobber mye med skole og velger ofte å ta flere fag og gjøre ting ved siden av studiet fordi jeg syntes det er gøy å ha mye å gjøre. Jeg er motivert for å lykkes i bransjen fordi det er dette jeg synes er gøy og spennende, og da gjør det ikke noe å jobbe mer fordi det ikke føles som jobb.

En studie gjennomført blant studenter i 2017 viste at jenter er mindre interessert i finansnæringen enn gutter og at de har lite kjennskap til mulighetene i næringen. Hva tror du er årsaken til det?

– Det kan være mange årsaker til det. Først og fremst tror jeg at mange jenter har et inntrykk at av finans bare er matte og modellering, mens det i virkeligheten er like viktig med strategi, makroøkonomi, regnskap og mange andre fagområder. Finans er ekstremt bredt og man trenger ikke å gå den mest kvantitative retningen hvis man ikke ønsker det. Selv har jeg tatt fag som krakk og kriser og adferdsfinans på master. Videre tror jeg at det kan virke som at gutter blir interessert i finans tidligere og prater mer om dette i "gjengen". Da blir aksjer og finans kult og interessen sprer seg raskere.

– Noen kan også ha inntrykk av at i finans må man jobbe døgnet rundt og at det er vanskelig å ha familie og barn ved siden av. Det er ikke lengre tilfellet og igjen er det viktig å presisere at finans er veldig bredt. Dersom man ønsker å jobbe døgnet rundt får man selvfølgelig dette til, men også i denne næringen kan man ha normale arbeidstimer hvor man er ferdig klokken fire. Det kommer an på hvor man ønsker å jobbe og hvilken type jobb man vil ha.

Hvilke tiltak tror du kan bidra til å inspirere jenter til å velge finans som karrierevei?

– Det er mange tiltak som kan bidra til å inspirere jenter til å velge finans. For min egen del var det fagene på skolen som ble viktig for min interesse og det er viktig å få flere jenter til å velge finansfag og master i finans. Måter å gjøre det på er å ha kvinnelige studenter som kan representere denne masterretningen på informasjonsdager og liknende. For bedrifter sin del blir det å sende både mannlige og kvinnelige medarbeidere til karrieredager og bedriftspresentasjoner på universiteter. Andre tiltak kan være å ha arrangementer for kvinner som sikter på å motbevise mye av den feilaktige informasjonen om bransjen. Mange bedrifter i dag har veldig kule tiltak og arrangementer for å gjøre nettopp dette, som EYs "Corporate Finance Woman of the Year».

Tirill forteller at også andre bedrifter har lignende tiltak som for eksempel kvinneworkshop for å trene studenter til intervju.

– Mange av disse tiltakene er relativt nye og de viser at bedriftene har fått opp øynene for alt potensialt de går glipp av når det er en så liten andel kvinner i finans.

Til slutt, har du noen tips til andre jenter som ønsker å lykkes innen finans?

– Mitt tips til andre jenter er å ikke tro på mange av ryktene om bransjen, men heller gjøre seg opp sin egen mening. Det er en enormt bred bransje hvor du kan gjøre alt fra å jobbe i en investeringsbank med dekning av et par bedrifter i en sektor, til å være en konsulent som jobber med mange ulike sektorer og med mange kundemøter. Du trenger ikke elske matte og du velger selv hva du vil spesialisere deg på, avslutter Tiril Flørnes Støle.

Finans Norge gratulerer og ønsker Tiril og alle andre kvinnelige studenter velkommen inn i en spennende finansnæring som er i kraftig endring.