Rekordmange forsikringssvindlere avslørt

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Rekordmange forsikringssvindlere avslørt

I fjor ble det avslørt forsikringssvindel for 314 millioner kroner, viser Finans Norges svindelrapport. Rekordmange saker ble meldt inn fra forsikringsselskapene i 2018. 

Gransker dokument med forstørrelsesglass. Foto.

I tillegg er mørketallene store. Noen gjør seg til kjeltring for småbeløp, mens andre forsøker å lure til seg millioner. De fleste sakene dreier seg om skadeforsikring, mens de største beløpene gjelder svindel med uføreforsikringer.

Siden svindel med syke- og uføreforsikringer ofte gjelder utbetalinger som går over flere år, er beløpene gjerne svært høye i disse sakene. Gjennomsnittlig svindelbeløp på syke- og uføreforsikringer er 1,4 millioner kroner. Når det gjelder skadeforsikring, er snittet på 155 000 kroner. Det er likevel stor variasjon i beløp. I de mest omfattende sakene er forsikringsselskapene forsøkt svindlet for flere millioner kroner.

– Svindlerne stjeler fra fellesskapet. Forsikring er bygget på tillit. Noen saker er enkle å avsløre, andre ganger legger utrederne i forsikringsselskapene ned mye arbeid i å nøste opp svindelen. Det store flertallet av kunder er imidlertid ærlige. De forventer at alt går riktig for seg, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

Svindlerne tar en stor risiko

Svindlerne risikerer politianmeldelse, fengsel og forsikringsnekt.

– Mange tenker nok ikke over konsekvensene av å svindle. En dom for svindel kan få store konsekvenser for eksempel med hensyn til yrkesvalg, sier Neverdal.

Se også: Visste du at forsikringssvindel er straffbart?

Bil er på svindeltoppen, innenfor skadeforsikring gjelder 36 prosent av sakene bilforsikring.

Arrangerte kollisjoner er en gjenganger.

Hakk i hæl følger svindel om gjelder innbo, samt svindel med reiseforsikringen. Påsatte branner og oppdiktede tyverier er typiske saker.

Forsikringssvindlerne plusser på

Svindlerne finnes i alle aldre og inntektsgrupper. Likevel er de yngste forsikringskundene noe mer tilbøyelige til å svindle enn de godt voksne. Langt flere menn enn kvinner er forsikringssvindlere.

Noen svindler ved å plusse på kravet i eksisterende erstatningssaker, mens andre dikter opp en historie helt uten rot i virkeligheten.

De fleste sakene blir avdekket internt i forsikringsselskapene. Det er også åpnet for et samarbeid mellom NAV og forsikringsnæringen om å utveksle opplysninger. Dette skjer innenfor bestemte og strenge rammer. I noen tilfeller svindles både forsikringsselskapene og NAV, samtidig som skatt unndras.