Mange mangler fortsatt lovpålagt forsikring

Gå til hovedinnhold
Publisert:

Mange mangler fortsatt lovpålagt forsikring

Altfor mange tar fortsatt sjansen på å kjøre uten bilforsikring. Fremdeles mangler rundt 34 000 kjøretøy forsikring. Det viser tall fra Trafikkforsikringsforeningen (TFF).

Trafikkork. Foto.

Noen av disse kjøretøyene er muligens ikke i bruk, men så lenge skiltene ikke er levert inn til Statens vegvesen skal kjøretøyet være forsikret.

– Det er uforståelig at folk tar sjansen på å kjøre bil og andre kjøretøy uten lovpålagt ansvarsforsikring. Hvis du kjører på andre uten å ha forsikringen i orden risikerer du milliongjeld, sier Roger Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen (TFF).

Gjør ditt uforsikrede kjøretøy skade, sitter du som kjøretøyeier igjen med hele det økonomiske ansvaret.

På rett vei

For ett år siden ble de første gebyrene sendt ut til uforsikrede bilister her i landet. Myndighetene innførte gebyrordningen for å få flere til å forsikre kjøretøyet sitt. Det er Trafikkforsikringsforeningen som krever inn gebyret på 150 kroner i døgnet for personbiler. Andre kjøretøy har egne takster.

Motiverende

– Gebyret virker utvilsomt motiverende. På ett drøyt år har tallet på uforsikrede sunket fra rundt 111 000 til rundt 34 000. Det er positive tall, for heldigvis har mange tatt ansvar og sørget for å forsikre kjøretøyet sitt. Hvis du har råd til å ha bil, må du også ta deg råd til å skaffe deg denne lovpålagte forsikringen, sier Stenseth.

Vår på to hjul

Om ikke så lenge er det tid for å ta ut tohjulingene. Eierne av disse kjøretøyene må selvfølgelig også ha forsikringen i orden. Når skiltene er på, skal ansvarsforsikring alltid betales. Alternativt må skiltene leveres inn.

Det finnes tragiske eksempler på at motorsyklister og mopedister uten forsikring har skadet seg selv eller andre.

– Da står man økonomisk ansvarlig for alle skader. Og pådrar du deg selv en personskade i trafikkulykken, går du glipp av forsikringsutbetaling, sier Stenseth.

Stine Neverdal

Stine Neverdal

kommunikasjonssjef

900 33 112 Stine.Neverdal@finansnorge.no