En kvinne med kompetanse for fremtiden

Gå til hovedinnhold
Publisert:

En kvinne med kompetanse for fremtiden

Finansnæringen trenger stadig flere teknologer. I 2018 var jenteandelen som søkte til studier innen informasjonsteknologi og teknologi- og ingeniørfag på godt under 30 prosent. Heldigvis har vi noen gode rollemodeller. Møt Olga Kozlova i Fana Sparebank.

Foto av Olga
Foto: Privat

– Jeg føler rett og slett at jeg er der jeg er ment å være, sier Olga Kozlova.

Hun jobber som forretningsutvikler i Fana Sparebank og kom fra Russland til Norge for noen år siden. I Arkhangelsk studerte hun engelsk og norsk på universitetet, og siden byen deltar aktivt i Barents-samarbeidet fikk Olga muligheten til å dra til Tromsø som utvekslingsstudent. Hun tok senere bachelor i økonomi og hotelladministrasjon i Alta og master på NHH med bl.a. fagene profilering i økonomisk analyse og finansiell økonomi.

Programmeringsspråk

Som følge av stor interesse for programmering, valgte hun også emner som inkluderte programmeringsspråk R, Python og SQL. Drømmen var å jobbe med analyse og teknologi og da hun fikk tilbud om å jobbe som trainee i banken gjennom Trainee Vest, takket hun ja. Året som trainee ga henne en unik mulighet til å dele erfaring og bygge nettverk sammen med de 20 andre nyutdannede som deltok i Bergen Næringsråds traineeprogram.

Etter traineeperioden fikk Olga fast stilling i banken. I dag jobber hun på avdeling for IT, automasjon og innsikt – en avdeling som jobber tett sammen med avdeling for innovasjon og digitale kanaler. Her kjøres prosjekter med fokus på automatisering og produktutvikling og Olga trekker ut kunde-, produkt- og prosessdata, setter dette sammen og strukturerer informasjonen for å gjennomføre analyser og trene maskinlæringsalgoritmer.

I jobben er forretningsforståelse avgjørende. Uten det ville hun ikke kunne plukke ut relevant data og trekke riktige konklusjoner. Olga er med andre ord en av de som programmerer algoritmene, et yrke som i følge nye tall fra World Economic Forum først og fremst besittes av menn. Kun 25 prosent av programmererne er kvinner, og Olga er altså en av disse.

Spennende med roboter

– Det er veldig gøy å se når en prosess som var en manuell rutine i går, blir til en elegant automatisert løsning i dag, sier hun.

Selv om kunstig intelligens er et hot tema i dag, forteller Olga at Fana Sparebank ønsker å ha en god balanse mellom digitalisering og personlig kundebehandling. De automatiserer rutiner slik at rådgiverne skal få mer tid til kommunikasjon med kundene og til mer kreative oppgaver. Personlig foretrekker Olga å snakke med et menneske og ikke en robot, men mener det blir spennende å se hvordan robotene kan påvirke kapitalmarkeder på lang sikt. Det er fysisk umulig for et menneske å gjennomgå de enorme mengder data slik robotene klarer. Bare tenk på hvordan gode algoritmer kan overvåke millioner av transaksjoner for å forebygge svindel.

Ikke vær redd for å feile

På spørsmål om hun har noen tips til jenter som har lyst til å begynne i finans, sier hun at jenter ikke må være redde for å feile. Finansnæringen er en næring som har gjennomgått store endringer og har kommet langt teknologisk sammenliknet med andre bransjer. Erfaring fra finans er svært ettertraktet i andre næringer og viktig dersom man senere ønsker å bytte karrierespor.

– Jeg tvilte ikke et sekund da jeg fikk denne muligheten. Jeg har gode kollegaer og setter stor pris på hvordan jeg ble ivaretatt som nyansatt og utlending. I Fana Sparebank har vi en god kjønnsbalanse og kvinner gjør de samme jobbene som menn gjør, avslutter Olga Kozlova.