Et offentlig utvalg har vært nedsatt for å evaluere ordningen. Konklusjonen er at den i det store og hele har tjent innbyggerne godt, og at den er effektiv, trygg og moderne. Det er en fullt ut privat finansiert og administrert ordning, noe som også trekkes frem som positivt.
– I Norge har vi i 40 år hatt en ordning som andre land misunner oss. Det er en solidarisk ordning der en liten andel av det vi betaler inn over brannforsikringen går til å dekke eventuelle naturskader. Ordningen gjelder uavhengig av hvor utsatt vi bor. Dette er et viktig bidrag til at det er mulig å ta i bruk hele Norges værutsatte kystlinje til bolig og næringsformål. De siste 10 årene er verdier for nesten 9 milliarder kroner erstattet gjennom ordningen. Og dette har skjedd uten bruk av skattebetalernes penger eller offentlig byråkrati, sier Hege Hodnesdal, direktør for skadeforsikring i Finans Norge.
Overraskende forslag
Basert på konklusjonen om at ordningen har fungert godt, er det svært overraskende at man foreslår så store endringer.
– Det er oppsiktsvekkende at et offentlig utvalg foreslår en total omlegging av en velfungerende ordning, basert på antagelser og synsing og ikke på grundige utredninger. Like overraskende er det at man foreslår en ny modell uten at den er konsekvensvurdert verken for kundene eller selskapene. Vi kan dokumentere at bakgrunnen for påstandene om ordningen faktisk er helt feil. Og vi kommer til å bruke høringsrunden til å belyse både at utgangspunktet er galt og at omleggingen ikke vil gi noen samfunnsmessige gevinster. Tvert imot vil endringene føre til økte kostnader og mer administrasjon. Når man skal evaluere en ordning og utvalget kun ser på deler av den, blir bildet helt feil og konklusjonene gale, sier Hodnesdal
Forbedringer
Det er enkelte sider av ordningen som kan bli bedre. Det gjelder blant annet større transparens, ekstern representasjon i styret i ordningen, og oppdatert regelverk knyttet til administrasjon og prissetting av ordningen.
– Dette er forslag som vi langt på vei kommer til å gjennomføre uavhengig av denne NOU`en og den etterfølgende høringen, påpeker Hodnesdal.