Siv Jensen, Linda Hofstad Helleland og Tor Mikkel Wara hadde tirsdag invitert banker, tilsynsmyndigheter, Forbrukerrådet, og finansnæringens organisasjoner til møte for å diskutere hva som skal til for å få ned veksten i forbruksgjeld.
Kan komme innstramminger
Det er et personlig ansvar å ikke ta opp mer gjeld enn man kan betjene, men de som tilbyr gjeld har også et ansvar for ikke å gi lån til forbrukere som ikke har økonomi til å håndtere gjelden Nå har regjeringen gjennomført flere tiltak, og flere tiltak er underveis. Dersom disse ikke etterleves og hjelper, er vi beredt til å gjennomføre ytterligere innstramminger, var gjennomgangsmelodien fra statsrådene.
Innstramminger i finansavtaleloven, strengere regler rundt rabatter og bonus ved kredittkjøp, og rentetak på kreditt var blant tiltakene som kan bli aktuelt å vurdere.
I første rekke understreket imidlertid finansministeren at det nå gjelder å få på plass gjeldsopplysningstjenesten, samt forskriftsfeste forsvarlig utlånspraksis.
Finans Norge støtter tiltakene
Finans Norge understreket at organisasjonen har støttet samtlige av tiltakene som regjeringen har foreslått, og selv tatt initiativ til strenge bransjeregler rundt markedsføring av kreditt.
– Hadde det vært opp til finansnæringen, hadde gjeldsregisteret vært etablert for lenge siden. Vi har også støttet forskriftsfesting både av markedsføringsregler og utlånspraksis. Forskriftsfesting er viktig, for da bindes også de selskapene som ikke har tilknytning til den organiserte næringen gjennom Finans Norge og Finansieringsselskapenes Forening, sa kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i møtet.
Han understreket at Forbrukertilsynet allerede har hjemmel for å slå ned på dem som bryter markedsføringsreglene, og oppfordret tilsynet til å bruke denne hjemmelen.
– Regjeringen er utålmodig
– Det er åpenbart at regjeringen er utålmodig etter å se resultater av de tiltakene som er i ferd med å gjennomføres. Veksten i forbruksgjeld har gått ned siden 2016, så de første tiltakene begynner å virke. I 2019 kommer i tillegg gjeldsregisteret og forskriften om utlånspraksis, samt ny finansavtalelov. Det er helt avgjørende at næringen forholder seg nøye og godt til regelverket. Signalet fra finansministeren var tydelig, sier forbrukerdirektør Gry Nergård i Finans Norge.